En påsköl kanske?

10 Nov

Påskebrygd 6,0 Extra Brew, Krönleins bryggeri.

Hur ofta träffar du personer som lagrar öl? Vin, javisst, men öl? Många öl klarar ju inte lagring särskilt bra och framförallt händer det inte så mycket i utvecklingsväg med dem så lagringen blir mest en väntan på att dricka ölen, inte en väntan på att smaken ska förändras eller stabiliseras eller mogna.

Men det finns ölsorter som definitivt mår bra av att vila lite innan man dricker upp dem. Som den här till exempel, Krönleins Påskebrygd från i våras, en öl som inte gav några större bestående men under mina egna tester då men som nu på höstkanten gav betydligt större smak för pengarna. I våras var den lite kärv och kantig, nästintill lite störig i en lite för accentuerad alkoholkänsla men för några dagar sedan hade smaken rundats av, djupnat och hittat en snygg balans mellan sötman och beskan. Blivit en mycket bättre öl helt enkelt.

Men, säger du, kan det inte bara bero på att jag var i ett annat sinnelag, att den första dracks i stickande vårsol och den andra i ruggigt men mysigt höstväder? Att jag kanske hade ätit något som passade bättre i sin kombination eller att jag bara var mer välvilligt inställd? Jo, så kan det vara så klart. Men jag tror inte det…

På måndag släpps årets julöl på Systembolaget. Jag har sparat några av förra årets dito och tänker testa de olika årgångarna mot varandra. Jag tror att det kommer visa på tydliga skillnader…

Vill du ha fler åsikter om Krönleins Påskebrygd kan du läsa här: Ofiltrerat (folkölsvarianten), BeerAdvocate, GP eller Sydsvenskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: