Årets öl-julklapp är här

23 Nov

The Oxford Companion to Beer.

Du kanske läste att årets julklapp skulle vara en… matkasse! Pardon my French men en matkasse är inte en julklapp, det är en… matkasse. Så nu släpper vi det påfundet och tittar på riktiga julklappar. Riktiga julklappar!

Har du en ölälskare i din omgivning så tror jag nästan att det bara finns en julklapp som kan komma i fråga och det är en bok. En bok som är lite för dyr för att sådär spontanshoppa, en bok som är lite för speciell för att man ska springa på den en passant och en bok som förmodligen är alldeles, alldeles…. underbar!

Boken, The Oxford Companion to Beer, är på nästan 900 sidor, har över 150 olika författare och frontas av bryggarprofilen Garrett Oliver från Brooklyn Brewery. Den är hett efterlängtad, den är varmt välkomnad och den är förmodligen det finaste du kan ge en ölvän i julklapp i år.

Läs mer om boken på tidningssajten Independent eller på tidningssajten Washington Post eller varför inte på tidningssajten New York Times.

 

7 svar till “Årets öl-julklapp är här”

 1. bark november 23, 2011 den 4:17 e m #

  Du har inga åsikter om den mängd rena fel som upptäckts i den?

  • joellinderoth november 24, 2011 den 6:33 f m #

   I grundläget är jag nog så uppspelt över själva boken så jag kommer skaffa den ändå. Men det är klart att det är väldigt konstigt att man inte lyckats eliminera i varje fall de största misstagen vad det gäller historieskrivning och teknikaliteter, det borde de ha gjort. I synnerhet som de hållt på i 5 år….

   Men med så många skribenter och så många texter så är det svårt att hitta alla konstigheter. Jag har ju inte läst den, ännu (!) men det är möjligt att det finns så många felaktigheter i den så det stör trovärdigheten och då blir det så klart ett problem. Ett stort problem dessvärre….

 2. bark november 25, 2011 den 1:55 e m #

  Å andra sidan har jag redan fått användning för mitt exemplar, det mesta är ju trots allt välgjort i boken. Man får lite dela upp den i två delar: Det som har med brittisk och tysk ölhistoria att göra och det resten. Främst verkar problemen ligga i den första kategorin.

  Uppslagsverket har haft mycket höga förväntningar på sig, från mig och många andra. Och därför har besvikelsen varit så stor, inte för att den har mer problem än andra ölböcker utan för att man gick ut och förklarade att det skulle bli ett referensverk som de andra i serien.

  Garrett Oliver är en fantastisk personlighet och få har gjort så mycket för att förbättra synen på öl i USA och världen (det skulle väl vara Michael Jackson i så fall). Han är likaså en utmärkt bryggare med ett stort antal fantastiska öl bakom sig. Men det kanske varit bättre att låta någon med mer erfarenhet i akademiskt editerande att ha hans roll när man tagit fram uppslagsverket.

  Det är givetvis en bok att rekommendera för den som behöver ett referensverk om öl. Men jag ser fram mot en andra edition.

  • joellinderoth november 25, 2011 den 2:04 e m #

   Ja, det verkar ju vara i den europeiska delen som det har slarvats mest vilket så klart är synd. Och kanske herr Olivers olika projekt har gjort att han inte hunnit med i alla delar som det borde, förväntningarna på litteratur i den här serien är ju inte små så klart. Jag hoppas att frågeställningarna inte är för många när jag väl läst boken och att tomtens insatser innehåller något som är redaktörat av Garrett i år. Vi får väl se! Och när kommer den svenska diton? Du kanske ska vara redaktör? Det hade varit något!

 3. bark november 25, 2011 den 3:35 e m #

  Tack för smickret, men det måste finnas de som är mer lämpade till ett sådant uppdrag.

  Dessutom finns nog andra saker som är mer brådskande: Att skriva en bra uppdaterad svensk ölhistoria, till exempel.

  • joellinderoth november 26, 2011 den 7:49 f m #

   En svensk ölhistoria borde vara en pågående uppgift, det måste väl rimligtvis finnas någon som sitter och skriver på de just nu. Men det kanske man skulle ha känt till? Vi hoppas på det i varje fall!

 4. Jonas december 8, 2011 den 10:57 f m #

  Bra pris på Bokus!

  http://www.bokfynd.nu/0195367138.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: