Så segt Systembolaget

21 Jan

Om jag hade ett litet bryggeri så skulle jag vara förbannad på Systembolaget just nu. Företagets velande om hur man ska hantera de lokala producenterna skulle göra mig galen och jag skulle förmodligen muttra en del onämnbarheter om denna verksamhet som (nästan) är vår enda källa till öl. Men nu är jag ju bara en bloggare och då måste jag försöka nyansera mig lite.

Bakgrunden är att Systembolaget efter många om och men och efter stora interna och externa diskussioner beslutat sig för att bjuda på transportkostnaden för lokala producenter. Det är denna kostnad som gjort att du nästan alltid behövt beställa ett helt kolli öl istället för bara någar stycken och det är denna kostnad som gjort att den lokala bryggaren framförallt har förblivit just lokal.

Sent i höstas informerade bolaget om att man skulle ändra på förfarandet och ta kostnaden själva. Det lokala bryggeriet behöver bara transportera ölen till närmaste bolag, som man redan gör, sedan skulle Systembolaget fixa resten. Enkelt! Och äntligen skulle den svenska ölmarknaden kunna växa under lite bättre förutsättningar.

Tanken var att detta skulle rulla igång i början av januari och många har testat systemet med väldigt varierande resultat. Vissa beställningar har gått igenom, andra har fastnat någonstans och ytterligare andra har inte tagits emot alls.

Och nu, som om man skulle vara förvånad, så meddelar Systembolaget att det inte kommer införas som det var tänkt. Inte ännu i varje fall. Så här skriver man på hemsidan:

”Kunderna kommer att kunna beställa lokala produkter till valfri butik i hela Sverige. Lanseringen av denna service var inledningsvis tänkt att ske under januari månad men kommer, på grund av tekniska problem med orderflödet, att lanseras under våren.”

Jaha, säger jag. Fy fan, säger bryggaren. Denna gång var det tekniken som stoppade drömmen.

Fortsättning lär följa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: