Inspirerad av Saison Dupont-inlägget letar jag febrilt efter Belgien i lådorna och inser att det inte är det lättaste. Till slut hittar jag en flaska Tournay Noire, vackert mörk med svartblå etikett och kralliga 7,6 procent vilket så klart är på tok för mycket för en matlagningsöl men ska det vara Belgien så får det bli Belgien.
Stilen är stout och i glaset landar en coca-cola-färgad dryck med en enorm skumkrona som lever länge. Skummet är julmustfärgat, väldigt kompakt och lämnar mycket rester på glaset – stora gardiner och dessutom kratrar på ovansidan av vätskan.
Doften. Först en doft av rått kött och lite svag frukt men efter hand som ölen glider upp mot 10-12 grader så blommar den ut, bjuder på mörkfruktig sötma och maltig ryggrad.
Smaken. Låga kaffetoner inbäddad i en medelfyllig sötma, lite rostat men med sötman som grundsmak. Körsbär. Svag marsipan. Lite oljig. Lång och trevlig eftersmak där de rostade toner spelar snyggt med det söta.
Välgjort och kompetent men lite för söt för att passa mig helt och hållet. Gillar mer det torra i stilen.
Cazeau är ett bryggeri med lång historia och har anor sedan minst 1700-tal, de producerar ett antal öl med bra omdömen. Tournay Noire lanserades på Systembolaget i höstas men verkar inte finnas kvar – inte ens i beställningssortimentet. Om nu inte SB:s hemsida har fått fnatt, den har varit lite instabil på sistone.
Bland svenska bloggare har de fått blandad kritik för sin Noire;
”En tunn och rätt ointressant öl. Kan tänka mig att vissa uppskattar den mer än jag. Inte imponerad.” – Ofiltrerat
”Eldig karaktär med rostade undertoner i malten. ” – Blog me a beer
”Jag gillar den här ölen eftersom den är så lätt och enkel men ändå har en stor komplexitet i smaken.” – Pilsner.nu
”Cazeau Tournay Noire är ett trevligt öl och på stouthyllan tillför hon onekligen någonting alldeles nytt. I sitt utförande är hon både komplex och kraftig. Vassa armbågar? Jo tack!” – Tryffelsvinet
”Smaken är mjuk och len. Chokladkaffegrädde och lite crème brulee med lingon.” – Bière de Per
Kommentera