Tournay Noire från Brasserie de Cazeau

29 Jan

Tournay Noire från Brasserie Cazeau.

Inspirerad av Saison Dupont-inlägget letar jag febrilt efter Belgien i lådorna och inser att det inte är det lättaste. Till slut hittar jag en flaska Tournay Noire, vackert mörk med svartblå etikett och kralliga 7,6 procent vilket så klart är på tok för mycket för en matlagningsöl men ska det vara Belgien så får det bli Belgien.

Stilen är stout och i glaset landar en coca-cola-färgad dryck med en enorm skumkrona som lever länge. Skummet är julmustfärgat, väldigt kompakt och lämnar mycket rester på glaset – stora gardiner och dessutom kratrar på ovansidan av vätskan.

Doften. Först en doft av rått kött och lite svag frukt men efter hand som ölen glider upp mot 10-12 grader så blommar den ut, bjuder på mörkfruktig sötma och maltig ryggrad.

Smaken. Låga kaffetoner inbäddad i en medelfyllig sötma, lite rostat men med sötman som grundsmak. Körsbär. Svag marsipan. Lite oljig. Lång och trevlig eftersmak där de rostade toner spelar snyggt med det söta.

Välgjort och kompetent men lite för söt för att passa mig helt och hållet. Gillar mer det torra i stilen.

Cazeau är ett bryggeri med lång historia och har anor sedan minst 1700-tal, de producerar ett antal öl med bra omdömen. Tournay Noire lanserades på Systembolaget i höstas men verkar inte finnas kvar – inte ens i beställningssortimentet. Om nu inte SB:s hemsida har fått fnatt, den har varit lite instabil på sistone.

Bland svenska bloggare har de fått blandad kritik för sin Noire;

En tunn och rätt ointressant öl. Kan tänka mig att vissa uppskattar den mer än jag. Inte imponerad.” – Ofiltrerat

Eldig karaktär med rostade undertoner i malten. ” – Blog me a beer

Jag gillar den här ölen eftersom den är så lätt och enkel men ändå har en stor komplexitet i smaken.” – Pilsner.nu

Cazeau Tournay Noire är ett trevligt öl och på stouthyllan tillför hon onekligen någonting alldeles nytt. I sitt utförande är hon både komplex och kraftig. Vassa armbågar? Jo tack!” – Tryffelsvinet

Smaken är mjuk och len. Chokladkaffegrädde och lite crème brulee med lingon.” – Bière de Per

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: