Spendrups återuppväcker gammalt bryggeri

15 Feb

Den svenska ölhistoriens senaste 50 år har varit ganska turbulent. För 50 år sedan fanns det lokala bryggerier överallt. Sedan försvann de allihop upp i den stora öljätten himself och allt standardiserades och normaliserades. Och sedan började det sakta, sakta återgå till ett mer lokalt marknadstänk men denna gång i ett helt annat marknadsklimat.

Det är mot den bakgrunden som man ska se Spendrups senaste tillskott på ölmarknaden. Spendrups är den av de större spelarna som lyckats bäst med att placera sig på flera konsumentytor. Dels har de gigantiska volymöl i sitt stall, som Mariestads och Norrlands guld, dels har de mer hantverkspräglad öl i kraft av ölen från Gotlands bryggeri. De senaste åren har de dessutom nischat sig mot en lite kaxigare och mer ungdomlig publik med sina öl från underetiketten Brutal Brewing med färgstarka etiketter och namn men kanske inte lika färgstarka öl.

Och nu är det dags för en ny lansering och denna gång är det i nischen lokalt/nostalgiskt/historiskt. Ölen heter Melleruds Vårpilsner och ska vara en modern variant av en öl som producerades lokalt i Mellerud fram till 1959. Namnet lyckas med konststycket att vara lokalt präglad, årstidsbunden och nostalgiskt tillbakablickande på samma gång – det är inte illa!

Spendrups själva säger:

– Bryggerihistoria är spännande och inspirerar mig ofta till nya goda öl, säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups. Jag tycker Melleruds Vårpilsner är en riktigt god pilsner, med en utsökt fyllighet och kropp. Precis som en pilsner skall vara. Kalasgod till bland annat husmanskost.

Hur den smakar återstår att se men konstateras kan att Spendrups brukar vara goda på att hitta marknadsnischer med sina produkter. 1 mars lanseras den på Systembolaget.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: