Öl till lamm i dillsås

27 Feb
Nils Oscar God Lager.

Nils Oscar God Lager.

Musikern, kocken, sjöfararen, tvåbarnspappan och bloggaren Frederik Zäll brukar ju alltid ge dryckestips till sina recept men när han nu ger oss ett klockrent lamm i dillsås-recept så har han omedvetet eller inte utelämnat öl-rekommendationen. Jag tar det som en direkt uppmaning så här kommer öl-kombinationen som funkar fint till lamm i dillsås.

Lamm i dillsås innehåller en ruskigt trevlig balans mellan sötma och syrlighet, dillen och moroten samsas med ättikan och grädden gör att såsen blir rund och mjuk. Därtill lammet med dess lite dova smakregister.

Husmanskost alltså… Normalt sett skulle jag sikta på en klassisk lager. En varsam maltbotten tillsammans med en lätt till medelfyllig beska och lite större kropp än normalt för att stå emot gräddigheten. Varför inte en av de bästa lagerölen som görs i Sverige, Nils Oscars God Lager? Den har en liten större sötma som går åt honungshållet, har en medelbeska och är alltid i balans! En klassiker!

Eller så kanske man vill dra sig åt Göteborgshållet och para lammet med Lager no 1? Dugges gör ölen som har en lite tydligare humleprofil och mer örter i smaken. Inte så dumt med dillen i såsen.

Du tycker lageröl är lite tråkigt och förutsägbart? Men varför inte ta en veteöl då? Med dess syrlighet, dess friskhet och dess ofta fylliga kropp så är det en superb matdryck, inte minst till lammets söta, syrliga komposition. En favorit är La Trappes variant med tydliga jästtoner och lite citrus i smaken. Snygg och god!

Hoppas något passar! Och att Frederik Zäll nu inte tar illa upp över rekommendationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: