Thiriez bryggeri i tre varianter

28 Feb
Biobière från Brasserie Thiriez.

Biobière från Brasserie Thiriez.

Det var ganska självklart. Som frankofil och smakjägare, som malmö-älskare och entreprenörsfantast. När Brekeriets tre bröder berättade att de var på gång att plocka ihop en blandlåda med franska och belgiska öl så var utgången given; jag skulle beställa en. Den lanserades i februari och sedan dröjde det några veckor innan jag slog till och ytterligare någon vecka innan den hämtades hem men i förra veckan så kom den.

Det kanske låter löjligt men när jag öppnade lådan så var jag liksom tvungen att göra det i lugn och ro, det var en känsla som påminde om barndomens samlarglädje av klistermärken och nyckelringar, när man fick sitta ned och kolla igenom samlingen och känna den där känslan av överflöd och total fokusering. Det är så en hobby ska kännas…

Dessutom, jag har intervjuat bröderna Ek och hört om deras väldiga krav på kvaliteten på det som de importerar, därför var förväntningarna höga när jag bestämde mig för vad som skulle avnjutas först.

Och de infriades! Det lilla franska bryggeriet Thiriez ligger i en by med det omöjliga namnet Esquelbecq och har varit i farten sedan 1996. De brygger kontinuerligt 8 olika öl och har några riktiga klass-öl i sin portfölj.

Den enklaste och kanske mest ordinära av de som jag än så länge smakat är deras La Biobière. En oklanderlig öl bryggd på ekologiska råvaror med en lätt kropp och en svag beska. En sommaröl med fin kolsyra, en balanserad smak och lätt gul färg. Klart godkänd!

La Blonde d'Esquelbecq.

La Blonde d'Esquelbecq.

Annat är det med La Blonde d’Esquelbecq, den är mer än godkänd! En ale i belgisk stil med en skimrande orangegyllene, ogenomskinlig färg. Doft av jordiga, syrliga, nästan lite peppriga toner – äpple? – och en kolsyra som är livlig och pigg. Smakar av jäst och äpple, lång eftersmak, härlig komplexitet och väldigt, väldigt trevlig! En ny favorit, utan tvekan.

 

L'Ambree d'Esquelbecq.

L'Ambree d'Esquelbecq.

Och då har jag ändå sparat det bästa till sist. L’Ambrée d’Esquelbecq är en av de bästa öl som jag druckit på länge. En ale i kopparfärg som landar i glaset med ett fint, högt och smakfullt skum. Doften är maltig och snyggt balanserad med äpple och päron, mustig, dov, nästan lite cideraktig i det där ogreppbara, tunga tilltalet. Smaken fortsätter i samma stil med en dov, jordig, komplex, snygg och nästan lite druv-sökande underton. Allt kombinerat med en lätt, livlig kolsyra som gör att de tunga dragen får en perfekt partner. En riktigt bra öl! Helt i min smak.

Klart kul att testa, lådan kostar omkring 840 kronor, den innehåller 24 öl, två av varje sort och den är än så länge klart köpvärd. Jag har 9 kvar att testa, det blir kul att se om de landar på samma smak-nivåer. Bryggerierna är förutom brasserie Thiriez, Theillier och Abbaye des Rocs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: