Systembolaget svarar på kritiken

29 Feb

Igår skrev jag om bryggeriet Pang Pang som fick en beställning från Systembolaget på 70 lådor öl. När bryggaren svarade att de inte kunde leverera så mycket så fick de till svar att i sådana fall kunde de stängas av från det lokala sortimentet helt och hållet. Ett helt galet svar tyckte jag och kontaktade Systembolaget för att fråga om det verkligen är så de jobbar. Vilket det tydligen inte är:

Så här var svaret – jag publicerar det i sin helhet med alla varianter. Det kommer från Systembolagets press-tjänst:

”Systembolaget stänger inte av någon leverantör från möjligheten att finnas som Lokalt sortiment. I det fall en leverantör inte har möjlighet att leverera är det däremot av yttersta vikt att leverantören anmäler sin artikel som tillfälligt slut.  När artikeln finns åter för leverans påanmäler leverantören artikeln igen. Uppgiften som figurera på FB-sidan är antingen ett missförstånd eller så har någon lämnat bryggeriet ett felaktigt svar.

För bästa kundservice är det så klart bra om en artikel hela tiden finns tillgänglig i de butiker som ska lagerföra artikeln. Om en leverantör har svårt att försörja t ex tre butiker går det bra att välja att en butik lagerför artikeln istället för tre.

Om en leverantör vet om att en artikel kommer att vara slut en längre tid (flera månader) innan ytterligare flaskor har hunnit tillverkas är det bättre att leverantören helt slutanmäler sin artikel och ansöker till Beställningssortimentet på nytt när det är möjligt att leverera igen.

I avtalet med våra leverantörer finns bestämmelser avseende leveranshinder. Om en artikel i Beställningssortimentet varit anmäld som tillfälligt slut under sex månader kan Systembolaget begära av leverantören att artikeln skall finnas tillgänglig för beställning inom 14 dagar. Om artikeln inte finns tillgänglig för beställning inom denna tid har Systembolaget rätt att avlista artikeln ur Beställningssortimentet.”

Så nu vet vi hur det ligger till.

2 svar till “Systembolaget svarar på kritiken”

 1. Fredrik Tunedal februari 29, 2012 den 3:09 e m #

  Hej!

  Kul att du skriver om PangPang, även om jag är rädd att fokus den här gången har hamnat lite fel.

  En person på bolaget har uttryckt sig plumt, men återkom snabbt till mig med korrekt information och en lösning på problemet. Allt gott alltså.

  Systembolaget har hela tiden varit hjälpsamma mot mig och de flesta personer jag har varit i kontakt med verkar ha sökt sig till bolaget för att de har en genuin kärlek till dryck.

  Självklart kan man ha kritik mot monopolet och framförallt förbudet mot gårdsförsäljning.
  Jag tror dock inte att man gör ölcommunityt någon tjänst genom att göra ett fat av en flaska över något som i grunden är en god nyhet: hantverksöl säljer fantastiskt bra, och fler och fler börjar nog se de samhällsekonomiska vinsterna med att flytta fokus från öl som alkohol till öl som hantverk.

  Nu fortsätter vi att brygga, skriva om, och njuta av öl på ett fetare sätt än någonsin tidigare!

  PangPang!

  Fredrik Tunedal
  PangPang Brewery

  • joellinderoth februari 29, 2012 den 3:20 e m #

   Hej Fredrik!

   Absolut, rätt öl i rätt glas är det viktigaste! Dock, om man från ett monopol framför sådana åsikter som att en öl hotas med att plockas bort från det lokala bolaget på grund av produktionsförutsättningar så tycker jag nog att man måste kolla om det verkligen är så det funkar. Det finns ju inga andra försäljningskanaler i Sverige och konsekvenserna kan bli stora om man drabbas av produktionsstopp eller dylikt. Därför ville jag kolla om det verkligen var så som regelverket var. Vilket det inte var!

   Och nu fortsätter vi att dricka, skriva om och njuta av öl på ett fetare sätt än någonsin tidigare – snart nog får jag smaka en Pang Pang igen!

   Allt gott,

   Joel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: