Früh Kölsch från Köln

2 Mar
Früh Kölsch från Köln.

Früh Kölsch från Köln.

Ingångar är viktiga. En början på en text kan hjälpa till att väcka intresse, hjälpa till att få en måttligt intresserad att fortsätta läsa. Vissa ingångar skriver sig själv, andra kräver lite mer funderingar.

En blogg är ofta snabbskriven, fragmentartad, personlig, lite lös i konturerna, så det är kanske dumt att ställa ett högt ingångskrav på en bloggtext men varför inte? Ingången kanske är än viktigare när det handlar om en text som på något sätt inte förväntas bli läst utan mer önskar bli läst.

En recension av en öl från ett bryggeri vid namn Früh och i stilen kölsch kräver en liten fundering. För vad ska man börja med? Att ölstilen bara bryggs i Köln där Früh är ett av sju bryggerier? Eller att Früh bara brygger den här ölen och har gjort så sedan 1904? Eller att den importeras av Brekeriet som redan på sitt andra år lyckats få in en volymbeställning på Systembolaget? Eller att den bryggs som en ale (överjäst alltså) men lagras som en lager?

Man skulle kunna inleda med dess blekt gula färg kanske? Eller att den förenar en fruktig maltbotten med en fantastisk fräschör, har en kolsyra som är pigg och pockande och att den helt saknar den där tunga, kladdiga sötman som en del öl dras med. Eller att den istället för att bädda in tänderna i en metallisk bismak smakar piggt hela tiden?

Möjligtvis skulle man kunna reflektera över det faktum att stilen kölsch har kommit tillbaka till Systembolaget efter mer än 10 år? Och att den borde få stanna kvar? Eller så kan man tänka sig att man skriver lite om hur intressant det är med att snart sagt hela Sveriges ölskribentkår skriver om en ganska vanlig variant av öl – den läskande, törstsläckande sommarölen – en ölvariant som oftast inte får så mycket uppmärksamhet i en tid av extrem-öl-letande? Eller att nästan alla texter nämner Bröderna Ek som både lyckats hitta ölen och sedan få den spridd på mässor och festivaler och slutligen antagen av Systembolagets hårda jury. Och att de där bröderna Ek är så trevliga och besjälade av sin mission för att sprida den goda ölen? För det är de!

Eller så nöjer man sig med att säga att det här är en öl som du måste dricka någon gång våren 2012. Den kommer att höja din ölkänsla tack vare sin finlemmade, klassiska kombination av smak och lätthet. Den kommer att få dig att varva ner, koppla av, njuta av livet och den kommer att smaka som allra bäst till en lite lättare maträtt, som en caesarsallad eller kanske en nygjord Medelhavssmörgås. Och det är inte det sämsta när det gäller en öl.

Den kostar 19,90 kronor, den är på 50 cl och den är klart köpvärd.

Vill du läsa fler recensioner?

2 svar till “Früh Kölsch från Köln”

  1. Bendel mars 2, 2012 den 9:52 f m #

    Du fångade mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: