Att humle ger skillnad på din öl vet vi. Malt likaså. Och jästen. Men hur är det med vattnet? Jo, vattnet spelar roll, stor roll – ölhistorien är full av exempel på öl som till stor del byggt sin storhet på vattnet. Och försöken att hitta det ultimata vattnet.
På Linköping Beer Expo i mitten av mars så kommer Kalmar-bryggeriet Ängö kvartersbryggeri ha med sig två varianter av ölen Alla tiders ängöl – den vanliga och så en variant som är gjord på vatten som renats.Vattnet är 20 gånger renare än destillerat vatten! Om det gör någon skillnad på smaken är upp till besökarna att avgöra.
Dessutom kommer man lansera en ångöl – namnet är Höga höjders ängöl. Ölet är av typen steam beer (steam=ånga) eller California common och innebär att lageröl jäses vid högre temperatur än vanligt, omkring 20 grader. Första gången ölen kan avsmakas är på mässan, sedan lanseras den enligt planerna på Systembolaget i april.
Kommentera