Blanche des Honnelles från L'Abbaye des Rocs

6 Mar
Blanche des Honnelles.

Blanche des Honnelles.

På Abbaye des Rocs hemsida finns en film som får mig att vilja flytta till Belgien bums och direkt och börja kartlägga den belgiska ölen. Kombinationen smakfullt och lite egenproducerat får mig alltid på fall och filmen är en fin kombination av just det! Precis som ölen Blanche des Honnelles. Men först, för att inte få några syrliga kommentarer om att ölen är svår att få tag på – den här ölen kommer från en blandlåda sammanställd av importören Brekeriet – och du kommer inte hitta den på ditt vanliga bolag. Men är ni några stycken som vill testa fransk och belgisk öl så är det mödan värt att beställa lådan, än så länge är resultatet lysande!

Blanche des Honnelles var det ja! Vi återgår till ordningen! Bryggeriet L’Abbaye des Rocs, startade 1979 och producerar öl med vatten från egen källa. Honnelle i namnet är floden som går genom byn och alkoholhalten ligger på 6 %. Stilen är belgisk (dubbel) wit – grundråvaran vete men även korn och havre ingår – och den är ofiltrerad, opastöriserad och jäst på flaska.

Färgen är orangegulaktig och lite grumlig, doften lätt örtkryddig, lite jästig och frisk, smaken… ja, smaken är djup! Inte så syrlig som doften antyder utan mer nedtonad, lugn och majestätisk. Fruktig med fina nyanser. Citrustoner, torr, nästan lite pepprig i bakkant och med en snyggt jästig bakgrund. Medellång eftersmak med lite alkoholsötma men utan att den tar överhanden.

Att jag gillar den är självklart, frågan är hur mycket? Är man ute efter en witbier i stil med Hoegaarden hamnar man lite fel, denna är betydligt fruktigare och mer karaktärsstark. Havren hjälper till att runda av smaken och kryddningen är betydligt mer sammansatt än ien vanlig törstsläckar-vete-öl. Men vet man vad som väntar så är det ett givet köp – en snygg, spännande, bra öl i en stil som man inte dricker alltför ofta.

Att Brekeriets blandlåda än så länge håller en hög kvalitet är en underdrift – kolla gärna vad jag tyckte om de andra ölen i lådan.

Blanche des Honnelles med glas.

Blanche des Honnelles med glas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: