La Bavaisienne Blonde

15 Mar
La Bavaisienne blonde.

La Bavaisienne blonde.

Visst dricker man ölstilen bière de garde för sällan? I dessa tider då altbieren har gjort comeback, då kölschen säljs i volymer, då saisonen får ett upprop för räddning och det till och med finns en kellerbier på bolaget – då är det klart att bière de garden ska få en renässans!

Och låt oss vara tydliga med en gång – skulle jag blindprovas på denna öl skulle jag inte kunna pricka den ens under hot om kalla bad, jag är alltför odrucken på stilen och alltför fantasilös i mina gissningar. Har jag ens druckit någon bière de garde förut? Förmodligen. Kommer jag ihåg det? Nej.

Så, stilen är relativt okänd men det handlar om lagringsöl som traaditionellt sett gjordes på tidig vår innan det blev för varmt för ölbryggning och innan andra sysslor tog över på lantbruket. Namnet vittnar om att vi befinner oss i fransktalande länder, bière de garde betyder lagringsöl, och just detta bryggeri ligger i norra Frankrike och ölet är hantverksbryggt så det sjunger om det.

Bryggeriet startades 1850 och ligger på en liten gård i den lilla byn Bavay, därav namnet Bavaisienne, och bryggaren själv är sjunde generationens bryggmästare. Ja, öl är kultur, även i Frankrike! Att denna öl finns i Sverige kan vi tacka bröderna Ek på Brekeriet för, det är de som nosat upp denna pärla och säljer den som en del i en blandningslåda – väl värd att ta hem och testa. Ja, jag har testat några nu – här är exempel från brasserie Thiriez och L’Abbaye des Rocs.

La Bavaisenne Blonde då? Jo, det är en öl som landar i glaset med en orangegul lättlätt disig färg och ett vitt skumhuvud med hög höjd. Doften är maltigt söt med stora nyanser, en torr stramhet som lurar bakom den näst intill småkaksdoftande sötman ungefär som att du bakat kolasnittar för en timme sedan och sedan raspar lite citronskal därefter. Sött och lite friskt.

Smaken håller vad doften lovar, en fyllig maltrygg med lätta örtkryddiga inslag, en fint nyanserad humlebeska som perfekt balanserar sötman och gör att ölen inte på något sätt faller över i det söta. Torr eftersmak.

Ett klassöl. Från norra Frankrike. På 25 cl-flaska. Den här vill jag kunna köpa styckevis på mitt lokala bolag. Kan vi fixa det?

2 svar till “La Bavaisienne Blonde”

  1. Helbergs Humle mars 21, 2012 den 9:51 e m #

    Låter som en fantastiskt brygd. Får nog beställa den där blandlådan. 🙂

    • joellinderoth mars 21, 2012 den 10:36 e m #

      Jag är mycket nöjd! Det känns som om de hittat en riktigt snygg blandning med tradition och kvalitet som ledord. Sedan är jag starkt svag för Frankrike….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: