Ska populära lokala öl stoppas från nationell försäljning?

23 Mar

Jag skrev tidigare idag om längtan efter möjligheten att köpa lokal öl över hela Sverige – ett projekt som enligt planerna ska rulla igång snart. Ja, redan på måndag enligt en mängd källor. Systembolagets presschef Lennart Agén skriver på debattsajten Newsmill om denna historiska möjlighet så här (ja, det är ett långt citat men värt att läsa”:

”När det gäller lokalt småskaligt producerade alkoholdrycker kommer Systembolaget att redan från påsk förbättra servicen ytterligare. I korthet innebär det att kunder som efterfrågar lokalt och småskaligt producerade drycker kan beställa dem till valfri butik. Den utökade servicen kommer inte att kosta kunden eller leverantören något. De som besöker ett tillverkningsställe kommer att kunna beställa den vara som provsmakats på tillverkningsstället. Det kan göras direkt på plats via vår webbplats. Varan hämtas sedan ut i vald butik. Detta kommer innebära att det blir lättare för småskaliga producenter att nå ut till kunder i hela landet, samtidigt som servicen gentemot kund förbättras. Sedan tidigare kan lokalt producerade produkter säljas i upp till tre butiker som ligger närmast tillverkningsstället.”

Så långt låter det galant! Inga problem! Men när det gäller detta bolag så brukar det nästan alltid finnas lite andra varianter på saker och ting – så klart.

Det verkar nämligen som om inte alla lokala producenters produkter ska kunna finnas till nationell distribution utan bara de som inte är alltför populära…. Ja, alltså inte de som är populära! De populära ölen ska stanna lokalt och inte föras ut över några stadsgränser inte. Say what?

Kan det verkligen vara så här? Enligt en just nu pågående Facebook-tråd-diskussion på Oppigårds Facebook-sida (läs!) så har både Ocean och Ängö kvartersbryggeri fått kalla handen för några av sina öl – och då med hänvisning till att de säljer för bra lokalt. Ska vi ta det igen; för att de säljer för bra lokalt så får man inte sälja ölen över landet!

Jag hoppas vid alla mina sinnen att vi snackar stort missförstånd här annars tror jag faktiskt att jag blir lite lätt galen. Fortsättning lär följa….

Uppdatering: Det verkar stämma – här är saxat från Ängö kvartersbryggeris Facebook-sida:

Systembolaget har utlovat att produkter som är småskaligt producerade och säljs i lokala Systembutiker ska kunna ingå i en ny logistiklösning som innebär att man kan beställa varorna till vilken butik som helst. Detta ska starta nu på måndag. Bra så långt… Så här på fredag eftermiddag meddelar de oss att produkterna Alla Tiders Ängöl och Ljuva Livets Ängöl INTE kommer omfattas. Anledningen är ironiskt nog att de har ”en för stor försäljningsvolym för att rymmas inom riktlinjerna att ingå i logistiklösningen”. Diabolisk Ängöl säljer inte lika bra, så den kvalar in… Är det inte fantastiskt och sjukt enerverande!?”

Kommentarerna under har jag utelämnat, de är minst sagt upprörda….

Det ska bli väldigt intressant att höra hur Systembolaget tänker. Vad är förklaringen till detta minst sagt udda beteende?

2 svar till “Ska populära lokala öl stoppas från nationell försäljning?”

  1. Hans Nelson mars 26, 2012 den 8:59 e m #

    Alla Helsingborgs Bryggeris fyra öl har stoppats. Vilda protester på http://www.facebook.com/helsingborgsbryggeri Även våra helt nya öl Helsingborgs india pale ale, Chilipeppar har efter tre veckor sålt för mycket… Vår Lakritsöl som kommer först i Maj har godkänts!!!

    • joellinderoth mars 27, 2012 den 4:10 f m #

      Helt galet. Om någon kunde förstå hur Systembolaget tänker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: