Black Rocket Porter – i Linköping

24 Mar
Black Rocket Porter från Mohawk Brewing.

Black Rocket Porter från Mohawk Brewing.

Är du i Linköping idag lördag så tycker jag att du ska traska in på Systembolaget och lägga upp 35 kronor för en flaska Black Rocket Porter. Ja, förutom två flaskor som kurar i Sundbyberg så är detta faktiskt det enda bolag i hela Sverige som har några flaskor kvar. 25 stycken dessutom!

Varför? Jo, för att Black Rocket Porter är en riktigt bra öl som fler borde få smaka. Och också för att det är en öl som på många sätt kan vara en symbol för det moderna öl-Sverige. Receptet är Stefan ”Mohawk” Gustavssons som brygger under namnet Mohawk Brewing. Han gör sina öl tillsammans med Wicked Wine, importör och distributör och han brygger inte på eget bryggeri utan på bryggerier där det finns ledig kapacitet.

Slottskällan i Uppsala och Sigtuna brygghus brukar vara bryggerierna som Mohawk brygger på men just den här omgången är bryggd på belgiska De Proef – också en ganska symptomatisk bild av det moderna öl-Sverige. De Proef har inga egna öl (väl?) utan brygger bara andras öl och är bland andra ofta besökta av danska öl-experiment-gurun Mikkel Borg Bjergsö från Mikkeller. Alltså, man behöver inte ha ett eget bryggeri för att bli erkänd över hela världen som ölbryggare.

Jag drack Black Rocket Porter i veckan, på fat förvisso, och blev imponerad igen. En modern porter med tydliga lakrits- och kaffetoner, fyllig, välbalanserad, långsmakande och njutbar i varje klunk. Det är inte illa för 35 kronor. Fast det är klart, 25 flaskor kvar bara. I Linköping.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: