Innis & Gunn Spiced Rum Finish

3 Apr
Innis & Gun Spiced Rum Finish.

Innis & Gun Spiced Rum Finish.

Gå in i ett rum med ett gäng ölnördar och ta fram en flaska Innis & Gunn och du kommer garanterat få ta emot en del kritik. Märket har fått ett rykte om att vara en gimmick-öl snarare än en riktig öl (vad det nu är) och det är inte många ölbloggare som skulle vilja bli påkomna med en Innis & Gunn på balkongen.

Märket omger sig med en story som handlar om att öl skulle ge smak till whisky genom att lagras i whiskytunnor innan whiskylagringen (hänger ni med?) men att ölen då fick en whiskyton som gjorde den fantastisk! Enligt producenten och deras reklambyrå alltså.

Att lagra öl i olika dryckestunnor är inte så exklusivt längre men Innis & Gunn har paketerat ölen i snygga flaskor med ibland snygga emballage, lagt ölen på en hanterlig prisnivå och varit lyckosamma med sina kampanjer. Det är många i Sverige som väljer en Innis & Gunn när de är på bolaget – den kvalar in i premiumsegmentet tack vare sin snygga och stiliga design.

Är det premiumöl då? Nja, jag tycker faktiskt inte det. I varje fall inte i det här fallet. Ölen är helt okej men ska man jobba med fatlagringar så tycker jag att toppresultaten uppnås om man hittar en helhet där resultatet är högre än delarna som ingår. Här blir rom-smaken för tydlig för min smak och ställer sig i vägen för den perfekta kombinationen.

I grunden är Innis & Gunn ett ganska sött öl. En ale med tydliga kola- och karamelltoner men inte med så mycket balans att väga sötman mot. Med en överlagring på romfat så accentueras sötman med en skarp och tydlig romkaraktär och det blir för mycket för min gom. Smaken går mer mot en slarvigt gjord romdrink än en snyggt balanserad öl, mer Malaga än Saint Tropez. Om den liknelsen säger något?

Jag kommer fortsätta testa Innis & Gunns varianter men denna kommer inte testas något mer. Jag är nöjd så. Men ni ölnördar slipper inte undan – en recension blev det i varje fall!

Bryggeri: Innis & Gunn, Skottland
Stil:  Ale, fatlagrad
Pris: 26,890 kronor
Volym: 33 cl
Alkoholhalt: 6,9 %
Sortiment: Höstlanseringen 2011, slut i butik.
Betyg: Klart under medel men inte på något sätt usel 1,9.

Vill du läsa mer om skotsk öl?

Vill du läsa fler ölrecensioner?

Innis & Gunn Spiced Rum Finish.

Innis & Gunn Spiced Rum Finish.

Innis & Gunn Spiced Rum Finish.

Innis & Gunn Spiced Rum Finish.


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: