Bästa påskölen 2012

5 Apr

Ja, vilken påsköl är egentligen bäst 2012? Väldigt mycket handlar så klart om smak men väldigt mycket handlar också om stil och tradition. Är den ölen bra i förhållande stilen? Eller är den ölen egentligen en påsköl? Eller kan man tillåta så stor variation och experimentlystnad i en så traditionell stil?

Av de som jag hunnit med att testa ännu har jag gillat Nils Oscars Kalaspåsköl och sett den som en bra allroundpåsköl, tyckt Åbros Påsköl variant varit okej men inte mer, hyllat Jämtlands påsköl för dess förträffliga fruktighet och låtit Pumpviken påsköl och Mohawk Oxymoron Black IPA vara de goda utmanarna som tar påskölsbegreppet ett steg till. Därutöver har jag druckit Oppigårds variant och storgillat den men inte hunnit skriva om den ännu.

Så långt jag. Men vad tycker andra? En snabb blick omkring i ölskribentlandskapet visar att det är både enhetligt och blandat och om det ska vara så får vara ämne för en annan text men… vad sägs om följande lilla resa i påskölstyckandet 2012?

DN:s påskölsjury hyllar Sigtuna Easter IPA :

”Ett öl man blir lycklig av. Blommig doft med humle, citrus och inslag av sommaräng. Stor smak och mycket personlighet med makalös humlesmak och mycket, (nästan för mycket) beska. Oj, så gott!” – enda ölet som får 5:a i betyg.

Samtidigt ger de Slottskällans Blåkulla en 2:a i betyg, samma öl som Aftonbladets påskölsrecensent, Sveriges främste ölkännare (?), Jan-Erik Svensson (ja, det är Janko för er som är ölnördar) ger toppbetyg – en 5:a. Recensionen finns ej på nätet men bästa betyg till Slottskällan hos AB alltså.

Aftonbladets främste konkurrent, Expressen, låter Alf Tumble dra igenom påskölen och hans favorit är franska Saint Landelin de Pâques. Enda fullpoängaren med följande motivering:

”Kom alla mina kycklingar! Vi törs inte. Varför då? Vi förstår oss inte på fransk öl. Kom ändå!” 5 getingar innebär det. Och ja, det är faktiskt det enda som står i recensionen. Uppfriskande? Udda? Nördigt? Kul?  Konsumentupplysande? You be the judge. Finns ej på nätet.

SvD:s Tomas Berglund delar ut sex femmor, till Jämtlands påsköl, Oppigårds Easter Ale, Pumpviken Påsköl, Saint Landelin Bière de Paques, Sigtuna Easter Ale och Sigtuna Easter IPA. Många bra öl i år alltså! Dock, ingen får det högsta betyget – en sexa. Sämst får Three Hearts variant – en etta. Som kuriosa får samma öl 4 getingar – näst högsta betyget – av Expressens recensent.

Magnus Ericsson på HD.se nämner Oppigårds, Jämtlands och Mohawks Oxymoron som sina favoriter. Udda nog finns även Dugges Easy Easter med på listan, en öl som aldrig kom ut i butik. Men den var förmodligen med på Systembolagets provningar som ligger betydligt före i tiden. Synd att den inte fick vara med i påskölsrejset i år, Ericssons ölsmak brukar ligga nära min nämligen….

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: