Anders dubbel IPA från Eskilstuna Ölkultur

15 Apr
Anders dubbel IPA från Eskilstuna Ölkultur.

Anders dubbel IPA från Eskilstuna Ölkultur.

Nej, jag drack aldrig Drakens DIPA från Oppigårds. Ja, det var synd, rentav dumt men… nu är det sagt och så är det inte mer med det. Men nu har jag druckit en annan DIPA som det varit mycket prat om och ja, det var inte dumt. Alls!

Anders DIPA (dubbel IPA alltså) kommer från de spännande bryggarna på Eskilstuna Ölskultur och har varit en av de mest beställda ölen sedan Systembolaget öppnade upp för kostnadsfria transporter av det lokala sortimentet. Om detta innebär att den kommer att rankas som för ”populär” och därför kommer att försvinna ur det utbudet är det nog ingen som vet i nuläget. Inte ens Systembolaget om jag ska vara riktigt ärlig. Men om den gör det så är det synd.

För detta är en riktigt bra öl. Det är inte en öl som du slentriandricker framför teven, därtill är den både för nyanserad och stark men det är en öl som du, när du väl smakat den, kommer att längta efter på ett näst intill farligt sätt. Den lyckas med det konstfärdiga stycket att vara fyllig, frisk, balanserad, besk, läskande och fruktig och dessutom låter den långsamdrickaren hitta nya skikt i smakerna för varje klunk. Och det är inte illa för dryga 30 pix!

Färgen är drygt orange, grumlig och vätskan har en lätt antydan till tröghet.

Doften är en snygg kombination av beska humletoner och färgglada frukter; grapefrukt så klart men också citrus och djupare dofter som passionsfrukt och mango.

Smaken. Smaken. Smaken. Om du någon gång funderar över en öl som får dig att sitta och notera smaker så kan detta vara ett bra exempel. Dessutom, de tydliga beskedragen från humlen samsas perfekt med de exotiska frukterna och balanserar varandra på ett förbaskat kompetent sätt. Den mastiga alkoholen hjälper till att skapa tyngd i anrättningen men i övrigt märks den inte alls, precis som en bra öl ska vara.

Att Anders DIPA är en klass-öl står utom allt tvivel, att du bör testa en flaska eller två när humlelängtan blir för stor är givet. Rekommendationen är total! Hoppas nu bara att den stannar kvar i möjligheten att beställa över hela landet och inte blir för populär. Den må vara värd det men jag vill fortsätta kunna beställa den utan att behöva åka till Eskilstuna.

Bryggeri: Eskilstuna Ölkultur
Stil:  Dubbel IPA
Humle: Pacific Gem, Colombus, Citra och Chinook.
Malt: Pilsnermalt och vetemalt.
Pris: 34,50 kronor
Volym: 33 cl
Alkoholhalt: 8,7 %
Sortiment: Lokalt i Eskilstuna, kan beställas kostnadsfritt till hela landet.
Betyg: Väldigt bra! 4,5.

Vill du läsa mer om Eskilstuna Ölkultur?
Vill du läsa fler recensioner?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: