Att välja öl till mat

4 Maj

Jag håller just på att avsluta ett litet jobb som ska användas i app som kommer om några veckor. Uppdraget; att välja öl till ett antal råvaror. Alltså – att till kyckling eller fisk eller nötkött rekommendera ett antal öl till varje.

Ett kul uppdrag som i sig inte är så svårt men varje gång som jag pysslar med sådana här saker så ställs jag inför problem. För hur ska man kunna rekommendera några öl till kyckling när kycklingen i sig kan vara så annorlunda i smaken? Och då menar jag inte själva kycklingen, råvaran, även om det också kan variera, utan kryddningen, tillbehören, anrättningen. Ska den kokas? Grillas? Ugnslagas? Är det filé? Lårfilé? Hel? Asiatisk kryddning, i en gryta, smörstekt – allt har ju en uppgift i smaksättningen och allt påverkar hur det smakar tillsammans med drycken och allt påverkar valet av dryck.

Nu skriver jag oftast för tämligen allmänna publikationer som har en publik som kanske inte ens har koll på att det finns olika typer av öl. En publik som kanske mest behöver en liten puff för att välja något annat öl än det vanliga eller några tips för att förstå vad som händer med den eller den ölen i kombinationen med maten. Och det är roligt att skriva för en sådan publik, också, kan någon hitta en väg till roligare smakupplevelser så är jag glad – det är en av de sakerna som driver mig. Experimenten, testerna, upplevelserna – den där längtan efter att få testa det eller det eller det och gå och planera hur mat och dryck ska samspela i måltiden. Ytligt kanske men sedan jag var väldigt ung så har jag varit intresserad av matupplevelsen och allt som omgärdar den och intresset verkar inte mattas…

Har man väl hittat rätt spektrum av smaker i ölen så vidtar nästa problem – ölen ska finnas också! För jag kan sitta här och tycka att ölen x är den bästa som finns eller att ölen y skulle göra hela helgen men kommer man sedan till bolaget och ska plocka fram den och den inte finns där – misslyckande i stora mått. Så man får vara lite generell i sitt ölval, välja öl med stor spridning och hoppas att någon väljer ett nytt öl på hyllan, att någon förstår varför den ölen kan funka bra till just den maten och att någon faktiskt smakar. Var det gott? Ja, nej, nja?

Och som sista punkt – kostnaden! Även om jag kanske gärna lägger 50 kronor på en öl för att testa den så är det inte så generellt sett. De flesta vill inte lägga mer än en 15 kronor på en öl och då börjar det bli ännu svårare att hitta de öl som verkligen funkar. Och kanske i synnerhet hitta öl som har olika egenskaper. Volymölen kan göra sitt jobb men det kanske inte är nyanserna som är deras viktigaste egenskap….

Så därför – öl till mat kan vara en hel, eller nåja, halv vetenskap, som öl till hamburgare till exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: