Napa Smith Organic IPA

5 Maj
Napa Smith Organic IPA.

Napa Smith Organic IPA.

Man dricker för mycket öl. Eller kanske rättare, man dricker för mycket öl som man inte går igång på. Ibland beroende på utbudet, ibland beroende på att jag vill testa allt, ibland beroende på tillfället. För hur det är – rätt öl vid rätt tillfälle kan få en halvintressant öl att verka helintressant.

Är Napa Smith Organic IPA en sådan…. kanske? Men först, visst blir det på något sätt  lite underhållande att en ekologisk öl, som kvalat in just för att den är ekologisk, kommer åkande hela vägen från Kalifornien? Jag säger inte att det är fel, tänk på hela dryckesindustrin och tänk på vad som skulle vara kvar om vi inte fick drycker inskeppade från annat håll, men lite ironiskt underhållande är det att en ekologisk variant kommer åkande så långt? Och etiketten, den påminner om något men vad…..?

När jag häller upp ölen slås jag av hur jag längtat efter just en IPA. Den där fruktigheten parat med beskan parat med dofterna, hela sammansättningen sitter fast i smakminnet och kan komma rullande nedför ryggraden lite när som helst. Väl till mods tittar jag på det höga beiga skummet, ser det sjunka och lämna lite rester på glaset, tar en djup sniff och…. – hejsan! – här var det citrus och grape-ig beska och en fin komposition av dofter. Färgen är rödaktig till gul -vacker – och smaken är….

…. första smakprovet ger precis den upplevelse jag är ute efter. En fint komponerad blandning av grapefrukt, lime och beska och lite, lite karamellig sötma. Lite pepparstick, lite örtig. Alkoholen (7 %) ligger djupt inbäddad och sticker möjligtvis fram i eftersmaken, dock utan att vara på något sätt påträngande. Bra!

I takt med att ölet blir varmare så blir beskan lite kantigare och sötman drivs upp lite men balansen håller – utan tvekan.

Och just det – etiketten påminner en del om Innis & Gunns maner. Det var det som låg och pockade på uppmärksamhet.

Bryggeri: Napa Smith, Kalifornien, USA
Stil:  Amerikansk IPA
Humle:  Palisade, tettnang, smaragd och cascade.
Malt: Two-row-, munich- och caramelmalt .
Pris: 21,90 kronor
Volym: 35,5 cl
Alkoholhalt: 7,0
Sortiment: Tillfälliga lanseringen våren 2012, finns över hela Sverige.
Betyg: Klart över medel 3,8.
Importör: TOMP.
Nummer på Systembolaget: 1695.

Läs fler ölrecensioner.
Läs mer om öl från USA.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: