Är svenska småbryggerier för snabba?

10 Jul
Svensk öl UTAN kvalitetsproblem.

Svensk öl UTAN kvalitetsproblem.

Du som följer denna blogg vet att jag fascineras av den svenska småbryggartrenden. Jag får små glädjetjut i magen varje gång jag får tillfälle att smaka en ny brygd från ett nytt bryggeri och jag kan inte riktigt förklara varför jag tycker det är så fantastiskt spännande men det är något som händer i kombinationen produkt/entreprenörskap/tradition/kultur/smak/glädje. Med mig alltså.

Dock, det finns alltid en fara med att hamna i trender och just denna gång tänker jag inte på alkoholens baksida utan alkoholens kvalitet. För som ständig drickare av lokala småbryggeriers härliga produkter så måste jag nu säga att det är dags att varna för kvalitetens baksida.

Ni är lite för snabba. Lite för oförsiktiga. Lite för heta på gröten.

Det finns en risk att man inte släpper fram produkter lite för snabbt. Att de inte är klara. Att de kanske kan bli något men inte är där ännu. Att man tar en genväg till en färdig produkt och att genvägen blir en senväg. Och då måste man våga säga nej. För en dålig öl förstör varumärket och upplevelsen för lång tid framöver. Och nu talar jag inte om smaknyanser utan helt enkelt dålig öl.

Infekterad, surnad, förstörd öl som jag beställt hem, kylt och sett fram emot att njuta. Och som sedan visar sig vara dålig.

Det är inte bra. Inte för mig. Inte för er. Inte för någon.

De senaste månaderna har det varit lite för många öl som inte klarat kvalitetskravet och samtliga har kommit från små svenska bryggerier. Ta tag i det nu – annars kommer ölrevolutionen få sig en törn.

4 svar till “Är svenska småbryggerier för snabba?”

 1. Johan Perup juli 10, 2012 den 2:17 e m #

  Hej

  I ”Skåneland” upplever vi detta problem hos bl a. Stockeboda samt det ”eviga surölet” från Ystad.

  Sen har vi här nere en anledning att snegla över sundet och kan konstatera att där har man samma problem. I Danmark talar man om en ölrevolution som sveper över landet. Det släpps c:a 1,5 ny öl varje dag och man får ofta känslan av att behovet av att tjäna pengar, vilket jag givetvis förstår att man har, gör att ölet ofta kommer ut i ett ”ofärdigt skick”. Nya mikrobryggerier etableras och intresset för specialbrygder växer men faran är att man biter sig själv i svansen och börjar tumma på kvalitén.

  Smile Johan Perup
  President Gloria´s Brewclub – Lund

  • joellinderoth juli 16, 2012 den 12:48 e m #

   Ja, det är så klart i vissa fall väldigt ansträngda förutsättningar men det är ju farligt att släppa ut det för tidigt. Hoppas det bättras.

 2. Helberg juli 13, 2012 den 11:11 e m #

  Bra skrivet Joel. Det är viktigt att uppmärksamma och har även stött på det här problemet en del gånger. Inte minst sagt som Johan Perup beskriver hos Stockeboda och Ystad. Det är lätt att börja tänka kvantitet och då försvinner ibland kvalité. Vi får hoppas att detta rättas till. Men jag kan inte heller förstå hur bryggerierna som levererar sur- på sur öl överlever. Trots att det inte är just sur-öl 😉

  • joellinderoth juli 16, 2012 den 12:49 e m #

   De som felar för mycket lär försvinna, så är det absolut. Hoppas det förbättras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: