Charlis Ipalla från Charlis brygghus

30 Jul

Charlis Ipalla från Charlis brygghus.

Vad är det här?
En variant på den väldigt populära ölstilen IPA bryggd på det lilla bryggeriet Charlis brygghus som ligger utanför Kristianstad. Bryggarens dotter heter Charli – därav namnet.

Hur smakar den?
På etiketten proklameras att detta är en IPA som inte går ner sig i det enligt bryggaren töntiga humleträsket utan håller en fin balans mellan humle och malt. Och? Jo, det stämmer ganska bra. Den är väl balanserad men med en tydlig beska från humlen som stilen kräver. Inte överhumlad utan stilfullt lagom. Av de flaskor jag provat har det varit en del variation, någon har dragit över i för intensiv beska som nästan landat i sälta.

Ska jag köpa en flaska eller två?
Är du intresserad av lokala svenska bryggerier? Köp! Du kommer inte ramla av stolen i pur förvåning men du kommer njuta en fin öl från ett lokalt bryggeri.

Vad kan man säga mer?
Kristianstads-trakten har i nuläget bara ett bryggeri men men minst ett till är på gång. Charlis har dessutom bryggt en öl tillsammans med ölsommelieren Fredrik Johansen på krogen Gastro, den ölen kallar sig GAPA, Gastro American Pale Ale, och hittas på krogen i Helsingborg.  Bara? Ja, jag tror det.

Charlis brygghus ligger norr om Kristianstad i samma område som det förr i tiden fanns stora humleodlingar. En liten del av detta finns kvar och i orten Näsum, inte långt från bryggeriet, kan du hitta en humletork – det ser man inte varje dag nuförtiden. Området har dessutom en vacker turistväg betitlad Humleslingan, ett bra turistmål om du vill semestra i Sverige. Och är intresserad av äldre ölkultur.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: