Stora bryggerier försöker skapa småbryggerikänsla

4 Aug

Kampen om de svenska öldrickarna ökar ytterligare när storbryggerierna försöker få till småbryggerikänsla. Nu har både Spendrups och Carlsberg siktet inställt på de lite mer nischade ölen.

Att Spendrups har ett experimentbryggeri som heter Brutal Brewing känner de flesta till och det är ett tecken i tiden att nu också Carlsberg hoppar på experiment-bryggeri-tåget med sitt Backyard Brewery. Att båda siktar på att skapa en amerikansk mikrobryggarkänsla med sina namn och produkter är väldigt tydligt, Brutals första ölvarianter flirtade friskt med MC-kultur och americana och har fortsatt på den vägen med senaste ölet Beervana. Och Backyards första öl som släpps i höst kommer att heta Lawn mower – engelska för gräsklippare…

Kollar man sedan på hur de beskriver sina respektive bryggeri-projekt så ser man att det är väldigt liknande tankar på båda håll:

”Det nya bryggeriet heter Backyard Brewery och ska verka för kreativitet, experimentlust och hantverk.

– Det känns spännande och roligt med det nya testbryggeriet i Falkenberg. Det ger större möjligheter för mig och mina kollegor att utveckla och experimentera. En hyllning till öl, helt enkelt, säger Daniel Eriksson bryggerimästare.”

Att jämföra med:

”Vi behöver ett växthus, ett sammanhang där ”allt är tillåtet” och där kreativiteten kan få större utrymme. Men det är långt ifrån ett mikrobryggeri – det är Brutal Brewing helt enkelt, berättar Fredrik Spendrup, tillträdande VD.”

Ölen då? Än så länge har inte Brutals brygder imponerat på den kräsnare delen av ölpubliken men de har stadigt slagit sig in bland Systembolagets lanseringar och deras senaste Beervana har fått bättre recensioner än de tidigare. Om inte annat blir det väldigt intressant att se hur detta kommer att påverka den svenska ölbranschen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: