Ölbloggarna släpps in på Systembolaget

15 Aug

I veckan kom beskedet att Systembolaget kommer att anordna särskilda ölprovningar för att journalister och skribenter ska kunna testa bolagets produkter. Ett besked som väckte stor uppståndelse bland ölbloggare runt om i Sverige men i övrigt, så klart, gick spårlöst förbi. För vad innebär det egentligen för dig som vanlig dryckeskund på bolaget? Inte så mycket kanske?

Beskedet kan tyckas vara ganska ointressant för en bredare publik men det är tvärtom väldigt intressant, inte bara för ölbloggare utan även för Sveriges dryckesjournalistik i stort. Och därmed för Sveriges dryckesbransch, dryckeskultur och dryckesvanor.

Systembolaget har alltid (ja, i modern tid så klart) anordnat så kallade sortimentsprovningar. Dit har journalister med dryck som bevakningsområde bjudits in för att testa de viner och spritdrycker och öl som Systembolaget har valt ut till försäljning och de inbjudna har sedan levererat omdömen i tidningar och teve och radio av alla möjliga slag. Grunden för inbjudan har varit ett kontinuerligt rapporterande i traditionella media och det har varit svårt, för att inte säga omöjligt, för en skribent/journalist med det digitala som hemvist att få komma med på inbjudningslistan. Stelbent, javisst – men det är så det har varit.

Sortimentsprovningarna har kommit att bli det sätt som dryckesjournalistik presenteras i normalläget i traditionella media och många av de mer framstående vinjournalisterna har kommit att bli rikskända genom sina betyg baserade på provningarna. Nyhetsvärdet är som alltid regerande i svensk media och med tiden kommit att bli det säljande argumentet inom dryckesjournalistiken. ”Fynd-journalistiken” säljer alltid som bekant.

Men nu kan det komma att nyanseras. Jag vet inte om man från Systembolaget kommer att bjuda in bloggare och nätskribenter som huvudsakligen skriver om vin och sprit men vad det gäller drycken öl så är det på bloggen som det händer och det verkar Systembolaget ha förstått. Traditionella media har än så länge varit tämligen ointresserade av att erbjuda sina läsare/lyssnare journalistik om det moderna öl-Sverige (kolla som ett exempel DN:s ölsida på DN.se) och öljournalistiken har då hamnat på nätet i alla dess möjliga och omöjliga former. Fullt naturligt men kanske snarare speglande en relativt omodern bild av svensk dryckeskultur snarare än en framåtblickande.

Systembolaget har valt samma väg, stillsamt sett ny medias framväxt men inte låtit dem ta plats på provningarna. Förrän nu.

Typisk ölbloggaröl - Napa Smith Organic IPA.

Typisk ölbloggaröl - Napa Smith Organic IPA.

Varför händer det nu? Skälen är så klart många men några sammanfallande punkter tror jag lett fram till beslutet att faktiskt erkänna bloggen/sajten som en mediaform som faktiskt tar dryckeskulturen på allvar.

Trenden. Ja, det är tjatigt at prata om det men det är trendigt att dricka öl just nu. Inte så att ölen slår ut andra drycker (kanske med undantag av spriten) men ölen har gått från volym till finess. Till vissa delar. Och till vissa kunder.

Det ”nya” Systembolaget. Det är tydligt att Systembolaget har ändrat kurs och samspelar tydligare med en alltmer intresserad publik. Fortfarande är det förbluffande centralstyrt men de senaste åren har bolaget tagit flera kliv mot en mer populär hållning. Detta är ett av dem.

Skandinaviska ölskribentföreningen. Att vinjournalisterna har varit sammanslutna i en etablerad vinskribentförening under lång tid har betytt mycket för vinjournalistiken i Sverige och nu verkar det som samma medel har burit frukt i ölvärlden. Ölbloggare som Pelle Stridh, Darren Packman, Magnus Bark och många andra har gjort ett stort jobb och föreningen har blivit ett bra verktyg för att föra diskussioner med Systembolaget. Diskussioner som burit frukt.

En mogen mediavärld. Kommer ni ihåg diskussionerna om de första bloggarna? Att allt som skrevs där var trams och betalda annonsplatser. Avarterna finns så klart fortfarande och kommer alltid att finnas men många börjar inse att trovärdigheten i en blogg ligger i att den är oberoende och inte publicerar saker mot betalning.

Marknadsföring. Systembolaget är mer och mer konkurrensutsatt, både marknadsmässigt och politiskt, och vill så klart värna om sin status. Att erkänna bloggarna och arbeta med dem ger så klart bra PR.

Ett intressant steg i en intressant medievärld. Konsekvensen kommer med största sannolikhet leda till bättre öljournalistik och en än mer intresserad öljournalistikpublik.

Breznak från Tjeckien.

Breznak från Tjeckien.

Läs mer om Systembolaget!

Läs mer: Systembolagets nätbutik har sina brister.

 

 

Läs mer: Så beställer du öl på Systembolaget.

 

4 svar till “Ölbloggarna släpps in på Systembolaget”

 1. Helberg augusti 15, 2012 den 10:22 e m #

  Bra artikel som vanligt av dig Joel. Det känns som ett erkännande och ett kvitto på all intressant läsning som förmedlas via de olika ölbloggarna varje dag. Nämnas skall ju göra att jag inte tror det finns någon av ölbloggarna som gör några pengar direkt på sitt skrivande. Man gör det helt enkelt för att man har ett tydligt budskap och för att det är så jäkla roligt!

  • joellinderoth augusti 15, 2012 den 10:31 e m #

   Tack! Ja, det känns verkligen som en hobby som gått överstyr! Sedan har vi alla lite olika infallsvinklar på ölen och med det olika resultat. Kul att det börjar bli så många som är aktiva kontinuerligt och att det är en så öppen och ambitiös kultur. Likaså på BeerSwedens forum, det är en väldigt trevlig ton där överlag om man jämför med många andra forum som behandlar ett och samma ämne. Vi kör på – och det är roligt!

 2. Anders Öhman augusti 30, 2012 den 1:47 e m #

  Ölskribentföreningen får en ordentlig bredsida av Johan Franco Cereceda: http://www.wownews.se/?p=59&id=38

  • joellinderoth augusti 30, 2012 den 5:02 e m #

   Hej! Ja, det blir lite klurigt det här eftersom jag inte kan läsa Johans text – är inte betalande på World of Wine dessvärre. Men det handlar om två olika föreningar, dels Ölskribentföreningen (som jag tidigare har varit medlem i men inte kunde fortsätta vara eftersom jag sällan skriver för tryckt media) dels Skandinaviska Ölskribentföreningen, som är en nybildad förening och som än så länge mest samlar ölbloggare. Enligt min bedömning är dock båda seriösa, i varje fall enligt det jag sett. Men med lite olika infallsvinklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: