Helsingborgs India pale ale från Helsingborgs bryggeri

30 Aug
Helsingborgs India Pale Ale från Helsingborgs bryggeri.

Helsingborgs India Pale Ale från Helsingborgs bryggeri.

Den skånska ölkulturen mår bra och frågan är om inte bryggeritätheten är den mest intensiva i Sverige? Kristianstad, Malmö, Ystad, Lund – alla har de egna bryggerier och kan njuta av lokal öl. Och så Helsingborg då, Helsingborgs bryggeri ståtar med ”sedan 1850” på etiketten och riktigt så är det ju inte men man kan göra så när man plockar upp ett tidigare använt namn. Smart för att få lite gamla traditioner på plats.

Det moderna bryggeriet är väldigt aktivt och har bland annat plockat fram en wit, en lakritslager och en chili-öl under det dryga öl som de har varit i produktion. Och så den här – klassikern india pale ale.

Helsingborgs India pale ale är en mellanmörk variant med brittisk malt och nyazeeländsk humle, orangebrun i färgen och med ett vackert vitgult skum som lägger sig som ett lock över ölen. Doften är lite spretig, här finns lite blommiga toner men också en dov jordaktig råhet som omgärdar upplevelsen.

Smakmässigt är det rått och oborstat. Är man på jakt efter en elegant, slimmad smaksensation ska man inte välja denna IPA, den är kraftfull och opolerad och strävt obalanserad med en klar överstyrning i beskan i eftersmaken. Inte dum men inte något mästerverk. Lite karamelliga toner men mest jordiga toner som plockar bort nyanserna. Lite kaffe, lite rost – en ganska typisk höstöl skulle jag säga.

Mat som kan gilla sällskapet är grytor med lamm och nöt som bas, en kalops eller en pannbiffsomgång – mat med lite rustikare smakregister.

Ska man köpa den? Nja, skulle jag säga. Det finns betydligt roligare ipor att testa och betydligt roligare höstöl också, den känns ovanligt obalanserad och ofärdig för att komma från ett bryggeri med höga ambitioner. Testa Helsingborgs Lakrits i stället – den är betydligt bättre!

Fler ölrecensioner hittar du här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: