Abstrakt 10 från Brewdog

4 Sep
Abstrakt 10 från Brewdog.

Abstrakt 10 från Brewdog.

Man kanske kan tycka att 129 kronor är i mastigaste laget, i synnerhet som det handlar om en flaska öl på 37,5 centiliter men jag tycker att man ska överväga att köpa en eller två i varje fall. Än så länge finns det flaskor kvar ute i butikerna men de lär inte stanna kvar så väldigt länge än.

Brewdogs 10:e variant i sin Abstrakt-serie, de andra har varit varierande i sitt utförande, är nämligen en väldigt intressant öl. Inte bara för att det är en öl i stilen imperial brown ale och inte heller för att den lagrats på vinfat som tidigare innehållit spanskt rödvin. Det handlar inte heller om att den är gjord i 9872 exemplar eller att den kommer från ett spännande och svensk-relaterat bryggeri (snart öppnar de sin första bar utanför Storbritannien – i Stockholm). Nej, det handlar om att detta är en öl som kan få dig att vidga vyerna ordentligt vad det gäller öl.

Säg öl och de flesta tänker på en lager, kanske i burk, som man öppnar framför teven eller vid grillen eller till maten. Säg öl och det är nog ingen som funderar i banor av sherrydoftande, russintät, finlemmad och sötstinn lagrad öl i prisklassen 100+. Men den ölen finns också!

Och öppnar man en sådan här flaska så ska man vara flera. Smaka, fundera, känna  och tänka på vad det smakar. Öl? Nej. Öl? Ja, också. Testa idéer, njuta av lagringarna av smaker, leta efter smakminnen, efter referenser. Ni kommer förmodligen hitta lakrits, choklad, kaffe, den där intensiva hettan som man hittar i söta viner och en del annat. Komplext brukar man säga och komplext är det. Och väldigt bra.

Det här är en öl som man dricker i lugn och ro, till en dessert eller på egen hand. Det är inte en öl för berusning, inte en öl för hets och stress utan en öl som laddar livet med nya krafter. Ganska imponerande eller hur?

Brewdogs Abstrakt 10 hittar du på Systembolaget, den kostar 129 kronor för 37,5 cl. Det är dyrt. Men….

Läs mer om skotska bryggeriet Brewdog.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: