Josef kan allt om tjeckisk öl

5 Sep
Josef Krýstl från Joe's Garage. Foto: Joel Linderoth.

Josef Krýstl från Joe's Garage. Foto: Joel Linderoth.

Att träffa Josef Krýsl är som att träffa hela den tjeckiska ölkulturen i en och samma man. Han jobbade på Pilsner Urquell i 27 år tills han fick lämna företaget 2004. Sedan dess är han en oförtröttlig ölmakare i sitt eget mikrobryggeri Joe’s garage och en lika oförtröttlig mikrobryggeribyggare med uppdrag över halva världen. Ja, han har till och med byggt ett mikrobryggeri i Sverige – Kallholmens Maltbryggeri – och bara i år har han varit med och byggt över 10 stycken.

– Den tjeckiska mikrobryggarvärlden växer med kanske 10 bryggerier om året, berättar han. Nu finns det cirka 130 stycken och jag tror att det kommer fortsätta så här de kommande 5-6 åren, sedan kanske det planar ut. Men alla mikrobryggerier är väldigt små och väldigt lokala så vi konkurrerar inte med varandra utan vi hjälper varandra.

Jag frågar om den tjeckiska ölkulturen är lika experimentell som den svenska och får ett långt svar som kan sammanfattas i… ja och nej. Josef Krýstl säger att det dels finns bryggerier som brygger traditionella tjeckiska öl i pilsnertradition, dels finns bryggerier som är väldigt influerade av den amerikanska upptäckarlustan och använder sig av humle och smakgivare av alla möjliga slag.

Och även om den tjeckiska ölkulturen under de senaste 10 åren har genomgått en stor förändring med internationella företag som köpt upp de gamla statsägda bryggerierna och en därpå följande explosion av mikrobryggerier så är mycket som förr. Som den klassiska pubkulturen med öl som social umgängesyta, den försvinner aldrig enligt Josef Krýstl finns.

– Du vet, under den kommunistiska regimen så fanns det bara ett ställe där vi kunde tala relativt fritt med varandra och det var på puben. Över en öl eller två eller tre eller fyra. Den frihetskänslan finns fortfarande i pubbesöket och kommer finnas kvar länge än.

(Jag träffade Josef Krýstl på en workshop om tjeckisk öl och en längre intervju med honom kommer senare. Han hade mycket intressant att berätta om öl, ölkultur, Tjeckien och kopplingen till både politik och företagande och tacka för det – han har levt hela sitt liv i ölkulturen!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: