Grolsch Premium Lager från Grolsche Bierbrouwerij

6 Sep
Grolsch Premium Lager. Foto Joel Linderoth.

Grolsch Premium Lager. Foto Joel Linderoth.

Grolsch. Från Holland. Med en fantastiskt fin flaska, grön, stilren och en logotyp som både signalerar klassicism och modernitet. Och vi vet hur den smakar – eller hur? Eller gör vi det? Kan vi ställa ett gäng öl av pilsnertyp i en blindprovning och pricka vilka de är? För några år sedan hade jag svarat ja men nuförtiden är jag mer tveksam, mer öppen för hur förväntningar och etiketter, tidigare förvärvade fördomar ställer sig i vägen för en rättvis bedömning. Så mitt svar är nej.

Och ska man dricka en öl av typen Grolsch så ska man inte förvänta sig de där stora smaksensationerna, det får man inte av en öl som säljer bland de 25 mesta i världen. Då är ölen snarare en törstsläckare, en måltidsdryck, en kumpan att ha bredvid sig framför teven eller i baren eller på matbordet. En Grolsch eller en Heineken eller en Carlsberg eller en annan grön flaska med öl som säljer miljoner liter varje år.

Men om man skulle smaka på den? Jo, ungefär så här…. En gyllengul färg med ett bra uppbyggt skum som är benvitt. Lite instängd oxiderad malt och svaga stråk av citrus i doften. Maltsötma i ingången, ganska bred smakpalett men väldigt endimensionell, litelite läskande citrus, lite vattnig, lite allmän. Den där brödiga smaken som ofta ligger framför de andra smakerna i en lageröl, liten beska i avslutningen.

Det här är lite som radiokanalen P4, en kanal som går på ibland men som inte förändrar någonting. En låt av Bo Kaspers kanske, mjuk och vänlig men inte mer. En törstsläckande, ölsmakande öl som ingen kommer att klaga på men som å andra sidan inte kommer väcka något engagemang. En helt okej öl i en mycket mer okej förpackning. Men det visste du förmodligen redan…

Vill du läsa fler ölrecensioner?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: