Octoberfest från Samuel Adams

11 Sep
Octoberfest från Samuel Adams.

Octoberfest från Samuel Adams.

Det känns som om amerikanska bryggeriet Samuel Adams hittat en bekväm position på den svenska marknaden. Utan att irritera någon är de kreddiga nog för att köpas av ölkännare och samtidigt så välkända och välannonserade så att den vanliga öldrickaren plockar på sig en flaska eller två med jämna mellanrum. Den positionen bygger volymer.

Gällande Octoberfestölen tror jag att de haft medlemskap i den lanseringen de senaste åren – vilket såklart måste vara ett bra betyg. Bryggeriet startades 1984 och har idag över 30 öl i sin portfölj och lyckas både med att imponera på de riktiga nördarna – exempelvis med Samuel Adams Utopia – och med att imponera på den vanliga ölamerikanen, volymen är imponerande till och med för att vara i USA.

Färgen är vackert brunorange och doften ovanligt spröd. Lite sötma, lite malt, lite sirapsaningar.  Smaken ger sig in i samma terräng, en maltbotten med lite aprikos och citrus, en svag, svag beska och karamelltoner som omsvärmar nästan allt. Är det bra då? Ja, det är inte dåligt. Men det är ganska nyanslöst, ganska middle-of-the-road, ganska opersonligt.

Jag sa ju det! Tillräckligt bra för att funka på ölnörden, tillräckligt vanligt för att inte skrämma bort något. En framgångsformel om du frågar mig – i varje fall försäljningsmässigt.

Samuel Adams Octoberfest finns just nu på ditt bolag – 35,5 cl kostar 17,90 kronor.

Alla övriga oktoberfestöl hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: