Dogtoberfest från Flying Dog

12 Sep
Dogtoberfest från Flying Dog.

Dogtoberfest från Flying Dog.

Sakta men säkert tar jag mig genom andraprovningarna av årets oktoberöl och nu har turen kommit till Flying Dogs Dogtoberfest. Bryggeriet gör inte bara sköna öl utan har även en väldigt tydlig etikettering – tecknat med svulstiga, störiga filurer åt alla håll och kanter. I det här fallet två öldrickande München-bor som kommit i luven på varandra. Eller så har de bara kul?

Och trots att det handlar om ett amerikanskt bryggeri så har man tagit alla råvaror från Tyskland, oktoberfestens hemland. Ja, utom vattnet då, det tar man från hemtrakterna i staten Maryland. Malten kommer från Tyskland, humlen som är Perle och Hallertau kommer från Tyskland, ja, till och med jästen kommer från Tyskland. Stilen kommer även den från Tyskland – märzen.

En mörkorange färg som bygger upp ett stort vitbeigt skum. Maltdoft med karamell och lite kolaaktiga stråk, nedtonat och lite dovt, höstigt om man kan ha det som en doftliknelse. Smaken likaså, dovt karamelligmaltigt men med friska humledrag, lite äppliga, syrliga toner dessutom. Sött.

Eftersmaken i fin balans mellan humle och maltsötma, drivande de där kolasmakerna framför sig. Bra, inte bäst men bra.

Flying Dogs Dogtoberfest finns just nu på Systembolaget för 25,90 kronor. Den är inte mitt förstahandsval bland oktoberölen men den pryder sin plats på bordet. You decide.

Läs mer årets oktoberfestöl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: