Helsingborgs Summer Ale från Helsingborgs bryggeri

15 Sep
Helsingborgs Summer Ale från Helsingborgs bryggeri.

Helsingborgs Summer Ale från Helsingborgs bryggeri.

Jag var med om en intervju i veckan och ett av mina svar var: ”Tajming!”. Det kan verka lite töntigt när man ser det i skrift men ”tajming” är som bekant viktigt. I kärlekslivet, i jobblivet och i öllivet.

Det gäller även i fallet Helsingborgs Summer Ale som jag första gången drack i somras. Då, en fin om än inte suverän ale med lätt ton och läskande citruskänska. Bra fruktighet, stabil beska, en lite oborstad fyllighet som kändes helt rätt, nästan lite rebelliskt frivol. Då. Dessutom en fräsch humlighet som accentuerade ölens komposition.

Men nu? Hur är tajmingen? Upplivad av att ha druckit ett glas av Mikkeller/Brills K:rlek i sin höst/vinter-version (lysande öl!) tidigare i veckan så tänkte jag att Helsingborgs Summer Ale kunde skänka en liknande stämning. Efter två glas vitt och två koppar kaffe så var smaklökarna lite tunga men den borde kunna vara trevlig ändå. Det var ändå fredagskväll….

Men det var den inte. Tajmingen var fel. Och det handlade inte om mig utan om att humlen hade gått och lagt sig, tynat bort, dött. Av den lite sprittande fruktigheten var väldigt lite kvar, av den friska balansen återstod intet och jag insåg snabbt att ölen skulle ha tajmats i somras, den skulle inte ha fått stå kvar utan njutits då.

Och det här leder till frågor. Jag har fler öl som borde drickas snart. Som kanske är för sena för att dricka redan? Varför köper jag öl som jag sedan inte hinner dricka upp? Varför köper jag typiska säsongsöl som jag sedan inte dricker upp?

Och en viktigare fråga. Om den här ölen, med bästföredatum i januari 2013, nu är rejält på dekis, hur skulle den då vara i januari 2013? Nu vet jag att Helsingborgs bryggeri gör hyggliga öl eftersom jag har druckit flera av dem men tänk om någon vill testa deras öl och köper en Summer Ale och så smakar den så här? Vad är intrycket av bryggeriet då? Jo, det är dåligt.

Det här måste vi tänka på. Som konsumenter. Som recensenter. Som bryggerier. Och ja, det handlar om….. tajming.

Läs mer: Helsingborgs bryggeri har mycket på gång

Läs mer: Unfiltered October är en bra höstöl 

Läs mer: Tunga bryggarnamn ställer till med middag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: