Initial Pale Ale från Södra Maltfabriken

17 Sep
Initial Pale Ale från Södra Maltfabriken.

Initial Pale Ale från Södra Maltfabriken.

Det står Björngårdsgatan på insidan av min kapsyl. Björngårdsgatan är en liten, ganska oansenlig men charmig gata på Södermalm i Stockholm och hemvist för ett bryggeri en gång i tiden, Nürnbergbryggeriet. Lite symboliskt kan man tänka, både för att det vittnar om gamla bryggartradtioner men också för att det visar varthän Södra Maltfabriken strävar. De vill bli Södermalms husöl.

Och det är inte en dum ambition, med 100 000 boende i stadsdelen så finns det en del att kämpa om. För att inte tala om alla krogar och barer, hamna rätt där och omsättningen skjuter i höjden. Om ölen är bra vill säga. Eller förresten, det behöver den faktiskt inte vara.

Och männen bakom Södra Maltfabriken kan göra öl, det visar deras ursnygga folköls-variant av en pale ale. Så kan de göra en IPA också? Ja, det kan de även om denna Initial Pale Ale är en bångstyrig och skev liten rackare. Den är inte dålig men det är tydligt att man inte fått ihop den riktigt, humlen konstrar sig och är ömsom rejält besk och ömsom ganska tystlåten.

Och det kanske bryggarna själva tycker också? De har nämligen släppt en ny IPA med modifierat recept och om jag inte är helt felunderrättad så är denna varian på väg ut ur produktion. Tur att jag fick testa deras förstlingsverk innan den försvann!

Färgen är disigt mörkorange, dragning åt brunt. Skummet högt och vitgult, ganska kraftigt. Doften är tydligt humletonad. Smaken spretig, en ganska tjock fruktighet sticks igenom av syrliga drag, beskan i aprikosmogen stil och en eftersmak med lätt plastiga, äppliga toner. Nja…

Södra Maltfabrikens Initial Pale Ale är på 5,1 % och finns just nu på Systembolaget. Den kostar 19,90 kronor för 33 cl.

Läs mer: Sir Taste-A-Lot är en hygglig folköl som du hittar i butiken

Läs mer: Fantastiska bryggeriet Sierra Nevada håller middag i Stockholm

Läs mer: Här hittar du alla ölrecensioner på bloggen

 

Södra kapsyl, Björngårdsgatan.

Södra kapsyl, Björngårdsgatan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: