Köptips inför den 1 oktober

19 Sep
Provning inför 1 oktober på Systembolaget.

Provning inför 1 oktober på Systembolaget.

Den förste oktober är det nytt ölsläpp på Systembolaget och det är som vanligt en ganska udda blandning. Men rolig på många sätt. Vill du inte läsa hela listan med korta omdömen här så kommer här de som jag skulle lägga en peng på om jag vore en vanligt intresserad öldrickare som gillar att testa nytt. Längre omdömen på många av ölen kommer fortlöpande fram tills nyhetssläppet.

Köptips – prio 1 – 5 stycken.

Oppigårds SMÖF Lager (11772) 5,5 %, 33 cl, 18,60 kronor (T5 30000 flaskor)
Färgen ljusbrunt orange. Tydlig humletät doft. Tydlig beska med trätoner, fruktiga nyanser med citrus och apelsin i främsta rummet. Lång eftersmak i fint tecknad beska. Bra med plus

Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale (11742) 9,3 %, 33 cl, 35,10 kronor (T5 12 000 flaskor)
Brun färg med vinös, söttjock doft. Russindominerad smak med äpple och körsbärsbittra drag, fyllig och snyggt kolsyrad. Komplex med lager av lager med frukttoner och lätt eldiga drag. Snygg! Riktigt bra!

Modus Hoperandi India Pale Ale (1539 ) Ska Brewing, USA, 6,8%, 35,5 cl, 22,90 kronor (T2)
Orange färg med humlefrisk och nästintill svettig, unken doft. Väldigt stor smak med malt och citrus i bra balans, humlebeskan som ligger på gränsen till att ta över men som klarar det precis. Otroligt lång eftersmak med beskan tillrande på tungan länge. Riktigt bra!

Dark Depths Baltic IPA (11709) Boston Brewery, USA, 7,6 %, 65 cl, 48,90 kr (T6 1200 flaskor)
Brunsvart färg med svagt sotig, tjärliknande doft. Syrlig, stor smak med rostade toner, citrus och sötma i lätt eldig kombo. Balanserat och med lång eftersmak. Bra med plusplus!

Nefarious Ten Pin Imperial Porter (11649 ) Ska Brewing, USA, 8 %, 65 cl 79,30 kronor (T5 2 160 flaskor)
Brunsvart färg med knäckebröd och tjära i doften. Smaken intensivt krämig med stora smaker, choklad, lakrits och lätt karamelliga drag. Bra med plus!

Köptips – prio 2 – 4 stycken

Störtebeker Schwarz-bier (1541 ) Tyskland, 5 %, 33 cl, 14,90 kronor (T3)
Svagt brun färg. Dofter av råg och knäckebröd. Sötmat och rostat, tunn med nyanser av rökighet i avslutningen. Krämig munkänsla. Bra!

Fuller’s Past Masters Old Burton Extra (11780 ) Fuller Smith & Turner, Storbritannien, 7,3 %, 50 cl, 34,60 kronor (T5 10 000 flaskor)
Brunbrunorange färg med maltsöt, svagt sirapsdoft. Huvudsmak honung och trots sötman lätt med fin kolsyra. Fruktig och len med växande och snygg beska. Bra!

Tasman Red IPA (11732 ) Boston Brewery, USA, 8,8 %, 65 cl, 49,90 kronor (T6 1200 flaskor)
Brunröd färg med körsbärsbittra och lätt spritiga drag i doften. Eldig och snygg smak med lakrits, lätt citrus och körsbärsbitterhet även här. Spritigt varmt avslut med söta toner. Bra!

Barney Flats Oatmeal Stout (1580) Anderson Valley Brewing, USA, 5,7 %, 35,5 cl 19,90 kronor (T2)
Brunsvart färg med syrlig doft som viker av mot chokladiga och kaffeliknande dova toner. Smaken lakritstonad med mjuk chokladkänsla, fyllig och tjärig.  Bra med plus!

Sedan tycker jag att man ska köpa ett paket med de tyska blandölen också, väldigt blandat i kvaliteten men kul att få testa nya tyska bryggerier.

Bayerska Ölsorter (11706) Tyskland, 198 cl, 99 kr (T5 12 240 paket)
Paketet innehåller:

Reuther Weissbier
Ljusgul färg med dis. Doften distinkt syrlig med citrustoner. Smaken påfallande lätt och spritsig med fruktiga godistoner. Flyktig och kort eftersmak med friska toner. Godkänd.

Oechsner Edelhell
Gul färg/halm. Örtig doft med aning av knäckebröd. Smaken svagt syrlig sedan frukt. Något tunn kropp. Sådär.

Schlappe-Seppel Kellerbier
Ljust gul färg med dis. Lätt, frisk doft med smak av jäst och syrliga drag. Känns ofärdig. Bra efterbeska. Okej.

Karmeliten Brocardus 1844 Spezialbier
Orangebrun färg med tydlig honungsdoft som följs av fylliga russintoner. Smaken betydligt mindre med lite eldiga drag och plommon och höstiga, dova toner. Doft och smak i klar obalans. Köp? Kanske.

Irlbacher Premium Alt Arlbacher Spezial Dunkel
Ljusbrun färg och lite höiga dofter. Smaken grönsaksbetonad, syrlig, svaga sirapsdrag. Undflyende, kan vara infekterad. Omprovning för mig.

Müllerbräu Bavariator Dunkler Doppelbock
Ljusbrun färg med doft av marsipan. Intensiv och rund i smaken, fyllig och tydligt söt. Lång, balanserad eftersmak. Bra med plus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: