Modus Hoperandi från Ska Brewing

5 Okt
Modus Hoperandi från Ska Brewing.

Modus Hoperandi från Ska Brewing.

Den här ölen har varit efterlängtad i Sverige. Och det kan man förstå eftersom det sällan är så att kvalitetsöl landar i burk. När den dessutom är riktigt bra så blir man bara glad.

Sedan 1995 har Colorado-bryggeriet Ska bryggt sina öl och de senaste åren har de kommit att bli några av de större ölhjältarna på den andra sidan Atlanten tillsammans med bryggarna på Dogfish, Stone, Goose Island och många andra. Och det som blir stort i USA blir stort i Sverige, det är nästan en naturlag.

Burk alltså? Blir det inte metalliskt då? Är det inte tråkigt att servera ur burk, är det inte ett tecken på dålig kvalitet om man paketerar ölen i burk? Svaret är nej. Inte som en naturlag.

Jo, jag älskar flaskor. Jag älskar tyngden, jag älskar möjligheten till ett eget formspråk, jag älskar känslan. Men ibland kan en burk vara riktigt bra. Om du ska på picknick eller ut med båten. Om du ska bära mycket. Eller, som i det här fallet, om du ska köpa en riktigt bra amerikansk IPA från SKA. För då har du inget alternativ, den finns bara på burk nämligen. Och den här burken har möjlighet att ändra på vissa saker i öl-Sverige.

Den är nämligen riktigt bra och om något är riktigt bra så kommer det att sätta avtryck på branschen, det är ett som är säkert. Modus Hoperandi har en mörkt orange färg, en tydlig skumkrona i vitbeigt som sätter rejäla avtryck på glaset. Doften är framskjuten av citrus, mörka malttoner och en pigg, kittlande friskhet. Smaken är rejält citrusig, mycket grapefrukt och barr – överhuvudtaget en seriöst bra blandning av den pigga humlesmaken och en lite mer jordig, tyngre ton som ger en fyllig munkänsla. Eftersmaken väl balanserad med en väldigt välformad beska.

Detta är en öl i toppklass och det är riktigt roligt att den finns på Systembolaget. Dessutom har den ett pris och ett utseende som kommer få många att våga testa den. Gör det du med, det är du värd. Modus Hoperandi från Ska Brewing kostar 22,90 kronor för 35,5 cl. Du hittar den i omkring 200 butiker i Sverige.

Läs mer: Omnipollo utsedd till bästa öl på SBWF12

Läs mer: Jackie Brown från Mikkeller – ett fynd!

Läs mer: Amerikanska bryggeriet Brooklyn har Sverige som näst största marknad

 

3 svar till “Modus Hoperandi från Ska Brewing”

 1. Jonas H oktober 5, 2012 den 11:40 f m #

  Hej Joel

  Tycker inte du ska nämna Goose Island i denna skara då de numra ägs av Anheuser-Busch. Även om det är bra öl ägs de numera av en jätte som vill vara med i craft-brew svängen.

  /Jonas H

  • joellinderoth oktober 5, 2012 den 2:27 e m #

   Jag tycker att Goose får vara med trots det nya ägandet. En bra öl är en bra öl vem som än gör den.

 2. Tobbe oktober 5, 2012 den 2:22 e m #

  Spillerill? Det är väl ölen som spelar roll och inte ägandet? Kan Bud med sina resurser och distributionskanaler få ut Goose Island till fler är det en bra sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: