SMÖF Lager från Oppigårds bryggeri

12 Okt

 

SMÖF Lager från Oppigårds bryggeri.

SMÖF Lager från Oppigårds bryggeri.

Ibland springer man på öl som man vill att andra gärna ska testa. Ofta sammanfaller det med öl som andra inte vill testa på grund av för hög kostnad eller för mycket jobb för att skaffa den eller en limiterad upplaga som tar slut i samma sekund som den kommer men ibland hittar man öl som faktiskt är tillgängliga för de flesta.

Oppigårds har i år bryggt festivalölen till den lilla festivalen med de stora smakerna – SMÖF – och turligt nog har Systembolaget nappat på ölen och köpt in inte mindre än 30 000 flaskor. Och ja, det är den som jag vill att andra öldrickare ska testa. För den är verkligen fin.

Det handlar om en lager av traditionellt snitt som fått sig en rejäl humletillsats i form av de amerikanska humlesorterna Columbus, Simcoe och Centennial. Det innebär en riktigt fin gulorange färg, en tydlig skumkrona vid upphällning och en doft som perfekt landar mellan malt och humle. Lite ananas, lite citrus, lite grapefrukt.  Riktigt intressant.

Smaken följer i samma bana; tydlig, fyllig kropp med en bra maltsöt smak och väldigt tydliga humlestänk. Tallbar, citrus, lite aprikos, grapefrukt. Avslutar med torr, fin bitterhet.

Det här är en riktigt bra öl. En lagom lager med personlig stil, väl värd den lilla festivalen i Söderbärke. Som för övrigt hålls om två veckor – nästan alla biljetterna är slutsålda så skynda dig om du tänker dig dit.

SMÖF Lager från Oppigårds (11772) 5,5 %, 33 cl, 18,60 kronor finns just nu i 70 butiker.

Läs mer: Nils Oscar blev bästa bryggeri på ölmässan i Nacka

Läs mer: Carlsberg och Swedish House Mafia har affärer ihop

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: