(M)otionärer vill ha sänkt skatt på mikrobryggd öl i Sverige

17 Okt

Svenska mikrobryggerier bör få sänkt skatt på sina öl. Det anser tre moderata politiker som har skrivit en motion med ambitionen att Sverige ska sänka skatterna på mikrobryggt öl. Enligt motionen finns det sådana möjligheter och enligt samma motion är det redan flera länder i Europa som begagnar sig av möjligheten.

Enligt motionen är regelverket som följer:

”Enligt artikel 4 i Rådets direktiv 92/83/EEG av den 19 oktober 1992 om harmonisering av strukturerna för punktskatter på alkohol och alkoholdrycker får ett land sänka punktskatterna på alkohol på mikrobryggt öl. Det krav som europaregleringen ger är följande.

· De nedsatta skattesatserna får inte tillämpas på företag som producerar mer än 200 000 hl öl per år.

· De nedsatta skattesatserna, som får understiga minimiskattesatsen, får inte sättas mer än 50 % under den nationella standardsatsen för punktskatt.”

Bland de länder som idag använder sig av den nedsatta skattesatsen finns Belgien, Tjeckien, Tyskland, Frankrike och Danmark och motionärerna vill att Sverige följer efter i denna skara – allt för att få bättre förhållanden för de svenska småbryggerierna och för att skapa fler arbetstillfällen.

Motionärerna, Jan R Andersson, Sten Bergheden och Betty Malmberg, samtliga moderater, vill att regeringen ser över den här möjligheten och vill att samma ambition som för Matlandet Sverige ska gälla för dryckeslandet Sverige.

Läs mer: Här är alla svenska bryggerier i en lista

Läs mer: Har du smakat K:rlek?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: