Höjd fransk ölskatt skapar bryggarprotester

3 Nov

Frankrike är väl vinets land? Jo, men även ölets land. Där finns fantastiska små bryggerier med fantastiska öl – du kan läsa om några av dem här – och nu är de förbannade! Bryggarna alltså, inte ölen.

Varför? Jo, för att presidenten Francois Hollande har bestämt att skatten på öl ska höjas med 160 %. Skälet är beundransvärt – det handlar om att få fram mer pengar till vård och omsorg men inte desto mindre så blir bryggarna arga – vilket man kan förstå.

Enligt beräkningar från bryggarnas branschorgan iFrankrike så räknar man med att ölpriserna ska öka med 20 % och det kommer att leda till minskad försäljning. Samtidigt så visar siffror att försäljningen av öl i Frankrike har gått ned med 6 % sedan 2008. Så Frankrike kanske är ett vinland i vilket fall?

Skälet till den aviserade skattehöjningen är den ekonomiska krisen i Frankrike – presidenten måste se till att budgeten går ihop helt enkelt. Och då kanske man måste ta in pengar från en relativt sett onödig konsumtion även om det drabbar ambitiösa hantverksbryggare?

Läs mer: Thiriez och Theillier brygger fantastiska franska öl

Läs mer: Åbro startar nytt bryggeri – i Sydafrika!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: