Systembolagets agerande drabbar lokala bryggerier

7 Dec
Typisk Systembolaget-interiör.

Typisk Systembolaget-interiör.

Igår skrev jag om att Systembolaget temporäst stoppar de interna leveranserna mellan de olika butikerna, ett stopp som jag tror framförallt drabbar mindre producenter i Sverige som sedan den lokala beställningsmöjligheten infördes ganska snabbt har lyckats nå nya kunder som inte bara bor i närområdet.

Nu är stoppet bara temporärt -för att hinna få dina öl före jul så måste du beställa före 11 december och själva internleveranserna stoppas mellan den 17 december och den 2 januari – men det kommer så klart att drabba många småproducenter eftersom det är en väldigt intensiv period när det gäller handeln av drycker. Ja, det är till och med så att skälet till att det här stoppet införs är just den massiva handeln i butikerna – personalen hinner helt enkelt inte hjälpa till med internleveranserna. Enligt Systembolaget.

Nu är detta inte något nytt, Systembolaget brukar göra så här varje jul och nyår men den stora skillnaden är att det i år finns många lokala producenter som har hoppats att just deras öl ska nå fram till kunderna, en möjlighet som radikalt försämras. Om inte annat märktes det på reaktionerna igår, mer än en bryggare skakade på huvudet och insåg plötsligt att deras försäljning  förändras eftersom en del av en enormt viktig handelsperiod försvinner. Många använde sina Facebook-sidor för att nå ut med beskedet att det är helgen som gäller om man vill beställa och för väldigt många verkar det vara en total överraskning.

Enligt mig finns det många saker i den här historien som är värda att ta upp – Systembolaget är som bekant vår enda försäljningskanal av alkohol och då måste de granskas extra noga. Här har uppenbarligen Systembolaget igen misslyckats att förklara för de lokala producenterna vad som gäller, precis som när beställningarna via de lokala butikerna möjliggjordes tidigare i år. Då var det många producenter i Sverige som inte alls hade nåtts av informationen som Systembolaget presenterade och denna gång är det samma sak – bryggerier och andra producenter verkar inte ha haft kännedom om beställningsstoppet och tas på sängen av ett hårt besked.

Visst, kommunikation är en aktion mellan minst två parter men alla som  har varit och hälsat på hos de svenska bryggerierna vet att det inte är någon storskalig verksamhet direkt och att den mesta tiden går åt till produktion och försäljning – inte till informationsinhämtande. Kanske kunde Systembolaget ha funderat en sväng och insett att det finns ett gäng ganska nya spelare på marknaden och gett dem lite extra behandling?

Och frågan är om Systembolaget ens får göra så här? Reglerna som stipulerar deras verksamhet är minst sagt hårda och däribland finns så klart regelverket om likabehandling – alla producenter ska behandlas lika.

Så här:

”En grundläggande förutsättning för att det svenska alkoholmonopolet ska vara förenligt med EU:s konkurrensregler är att Systembolaget iakttar likabehandling, objektivitet och transparens.”

Om man stoppar möjligheten att använda en försäljningskanal under en period och om man gör det endast för ett antal producenter – är det likabehandling då? Det finns säkerligen möjlighet att undersöka det juridiskt men spontant tycker jag det rimmar illa.

Slutligen, jag vet att det är intensivt mycket att göra under jul och nyår för Systembolagets personal men det är väl precis som det är överallt i december? Butiker, krogar och för att inte tala om Posten – alla löser det ändå, varför kan inte Systembolaget göra samma sak?

Läs mer: Systembolaget stoppar internleveranser från den 10 december

Läs mer: Bra julöl under 20 kronor

4 svar till “Systembolagets agerande drabbar lokala bryggerier”

 1. Hasse december 7, 2012 den 5:52 f m #

  Hej Joel !

  Bra skrivet, själv jobbar jag som brevbärare och vet att det är jobbigt så här års, men jag tror inte att det är värre för systembolagets personal.Planerar man så löser sig det oftast.

  Mv. Hasse

  • joellinderoth december 7, 2012 den 6:15 f m #

   Hej Hasse,

   tack för din kommentar! Ja, ni om några vet hur det är med julstressen….. Allt gott, Joel.

 2. Stephan december 11, 2012 den 9:06 e m #

  Har själv jobbat på ”Bolaget” och visst är det mycket innan jul men det är knappast personalen i butikerna som kommit på detta utan någon ”chef” som inte vill lägga ut ett öre extra på transporter och lager.
  Gillar ”Bolaget”, bortsett från priserna, för just mångfalden men så här får det inte vara. Ska det finnas ett monopol måste det tas extra hänsyn till små/nya/orutinerade producenter.
  Hoppas verkligen att någon anmäler detta!

  • joellinderoth december 11, 2012 den 9:53 e m #

   Hej Stephan, tack för din kommentar. Man kan ju förstå beslutet ur ett perspektiv men det är synd att bryggerier drabbas. Sedan tror jag kanske inte att bryggerierna själva kan anmäla förfarandet eftersom de riskerar att få lite sämre rykte. Och det finns ju bara en butik som det gäller att hålla sig väl med. Hejhej, Joel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: