Jackdaw brewery nästa bryggeri att komma ut på marknaden?

11 Dec
Jackdaw Brewing från Uppsala.

Jackdaw Brewing från Uppsala.

Uppsala-bryggeriet Jackdaw Brewery kan vara nästa bryggeri som ger sig ut på den öppna svenska ölmarknaden. Bryggeriet, som redan brygger i hembryggar-skala, saknar bara en lokal, sedan kör de igång med produktionen. Siktet är inställt på krogar i Uppsala och Stockholm och förhoppningen är att de hittar en lämplig lokal under nästa år. Detta berättar de i en intervju på ölbloggen Portersteken som drivs av Johan Lenner.

”Om Jackdaw blir först eller inte spelar förstås ingen roll, men jag hoppas de visar vägen för vad som kan bli nästa steg i Sveriges bryggarboom: Små, små bryggerier som satsar allt på kvalitet och inte bryr sig om kvantitet till priset att de bara finns på en mycket begränsad lokal marknad. Vilket också blir lite av charmen med det hela.”

4 svar till “Jackdaw brewery nästa bryggeri att komma ut på marknaden?”

 1. Ismo december 15, 2012 den 8:45 f m #

  Man undrar om de lärt sig mäta OG än. Detta visar bara att den svenska ”bryggeri”-branschen helt saknar kvalitets-tänk. Jobbigt och samtidigt pinsamt. Det borde krävas mer än några filurer som hembryggt 2-3 år och kan göra fina etiketter, men som saknar kunskaper om bryggprocesser och den väldigt avancerade biokemi det faktiskt är frågan om. Steget i kvalitet till bryggerier som Sierra Nevada är enormt. Hur kan folk ens drista sig till att fundera på att köpa ”öl” från dessa pinsamma amatörer?

  • joellinderoth december 16, 2012 den 7:12 f m #

   Hej! Nu tycker jag att du är lite väl generell i ditt omdöme och även om jag inte testat Jackdaws öl så tror jag det är lite hårt att definiera dem som ”pinsamma amatörer”. Dock, och jag är inte ute efter en fight här utan är intresserad, vad tycker du ska krävas för att starta ett bryggeri? I erfarenhet, utbildning och bakgrund? Allt gott, Joel

 2. Jackdaw Brewery december 29, 2012 den 11:40 e m #

  Hej Ismo!
  Jackdaw Brewery har än så länge inget alls med den svenska kommersiella bryggeribranschen att göra och att dra några paralleller till den är obefogat och onödigt. Vi är i skrivande stund hembryggare, ödmjuka och helt öppna med att vi lär oss nya saker för varje batch vi brygger.

  Även om vi kan hantera en hydrometer så är det inte den vi använder för att ta reda på kvalitén på vårat öl. Vi har istället använt duktiga öldrickare som Darren Packman, Pelle Stridh, Magnus Björnstjerna och Johan Lenner som har kunskap och erfarenhet av att provsmaka öl.

  Vi är väl medvetna om att det smugit sig in en och annan flaska på systembolaget som efter en kvalitetskontroll kanske skulle hållits utanför sortimentet men att dra alla entusiastiska hembryggare som funderar på att bli kommersiella över samma kam tycker vi är orättvist.

  Vi tycker inte att kvalitet har så mycket med volym att göra.

  Men vi gläds åt att du tycker vi är bra på att göra etiketter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: