Julönskningar från bryggeribranschen

18 Dec

Jag har förmånen att bevaka den svenska ölnäringen på olika sätt. Nu handlar det inte så mycket om bevakning i bemärkelsen undersökande journalistik utan den största delen av min och alla andras dryckesjournalistik handlar om smaker, trender, utvecklingslinjer och nyheter. Varför det är så kan vi prata om någon annan gång….

En organisation som samlar många av de största aktörerna i branschen är Sveriges bryggerier och när de kommenterar eller debatterar ämnen så gör de det med en viss tyngd naturligt nog – det som de säger står stora delar av branschen bakom. Och därför är det viktigt för utvecklingen av bransch, produkter och allt som ligger däromkring.

Idag skickade Sveriges bryggeriers VD – Cecilia Giertta – ut sina julönskningar och de är en ganska bra karta på vad som kommer att diskuteras under nästa år – både bakom stängda dörrar och mer offentligt. Och man kan väl säga att det finns en del att prata om….

Här är några av bryggeri-organisationens önskemål i något fall i en förkortad variant.

1) Gårdsförsäljning tillåts: varje bryggeri ska få sälja en begränsad mängd av sitt öl till bryggeribesökare utan att det hotar detaljhandelsmonopolet.

2) Allt öl smakar gott. Det kanske många tycker redan idag, medan andra inte håller med. Ett tänkvärt förslag är att bryggeriorganisationerna blir smakdomare, men det känns lite för mycket överförmynderi i min smak. Låt smaken avgöra efterfrågan.
3) Svenskt cider får sin rättmätiga plats på Systembolaget. Britterna kan inte ha fel, låt också svenskarna få smaka på alla de smakvarianter som svenska bryggerier tar fram.
4) Nya bryggerier fortsätter att skjuta upp som svampar och Sverige blir i sanning det nya Öllandet dit folk vallfärdar från hela världen för att få smaka och känna gemytet hos de trevliga svenskarna.
5) Alkoholpolitiken utgår från verkligheten och inte från myndigheter långt borta från gränshandeln. Kan betyda lägre skatter.
7) Skrämselpropagandan försvinner från nät och tidningar och förståsigpåare förstår att informera om alternativ är bättre än att skrämma folk att sluta med saker de inte vill sluta med.
8) Alkoholstatistiken verklighetsanpassas i en ny Införselutredning, där bransch och politiker och myndigheter jobbar tillsammans.
9) Vi fortsätter sluta med bingdrickande och kombinerar istället olika öl och cider med olika maträtter till kulinariska höjder och blir därmed ett riktigt matland.
10) James Bond och Bilbo delar på varsin flaska svenskt öl i nästa Bondrulle som heter just James Bond möter Bilbo, hoben.
Att det är roligt att få bevaka den svenska ölbranschen och få fortsätta att göra det under nästa år är i sanning ett privilegium. Det kommer att bli ett spännande år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: