En öl för den som inte gillar öl

19 Jan

Jag höll en ölprovning i veckan – 6 öl som var och en representerade en svensk ölföreteelse just nu och som dessutom tjänade som konkreta exempel på hur man kan använda olika öl under en 4-5 rätters middag. En öl som fördrink, en till förrätt, en till huvudrätt och så vidare….

Det var en mindre företagsgrupp som hade bokat provningen mellan dagens seriösa övningar och avslutande middag och jag gillar verkligen de där avslappnade provningarna där intresset är normalt och sammanhanget är socialt – kul för alla! Förutom för en….

Jag såg direkt att det var en i sällskapet som knappt nuddade ölen och då blir man lite betänksam… är det någon som har problem med alkoholen och kämpar för att stå emot eller är det någon som inte tål alkohol eller….?

Det enkla svaret var – ”jag gillar verkligen inte öl!”. Och det kan jag förstå men samtidigt blev det en utmaning och en uppgift – vilken öl serverar man till den som inte gillar öl?

Och den grunnar jag på nu. Några förslag?

Läs mer: Så beställer du öl på Systembolaget

5 svar till “En öl för den som inte gillar öl”

 1. Hasse januari 19, 2013 den 6:41 e m #

  Hej !
  Knepigt, men dom som jag känner tycker oftast om lättdruckna som till exempel Mexikanska Sol och dyligt blask. Fungerar bara för mig om jag sitter under 25-30 grader sol.

  • joellinderoth januari 19, 2013 den 8:21 e m #

   Det är väl där man börjar leta men jag tror det måste till frukt för att det ska funka. Früli kanske? Ska hitta några…. /Joel

 2. bark januari 20, 2013 den 11:12 f m #

  Jag tycker inte om skaldjur (eller blötdjur). Jag gillar inte smakerna och konsistenserna. Och jag blir så trött på folk som tycker om skaldjur och som är övertygade om att om de bara serverar mig perfekt tillagade högkvalitativa sådana så kommer jag att älska det på samma sätt som de gör.

  Jag blir rätt trött på sådana människor. Varför måste de försöka frälsa mig?

  • joellinderoth januari 20, 2013 den 12:21 e m #

   Det ska de inte behöva. Men här var det den icke-gillande öldrickaren som frågade om det. Hen kände att det kunde vara bra att ha ngn öl som man kunde beställa när det var öl-runda på krogen i samband med representation och dylikt. Och då ska vi hjälpa till. Lite ostron till portern? Hehehe…. /joel

 3. Andreas januari 20, 2013 den 3:20 e m #

  Hej
  Han/hon måste först lära känna sig själv och förstå vad de är han/hon inte gillar i öl, och i de olika öl han/hon smakar på. Kan han/hon sedan beskriva det är det enkelt att rekommendera en passande öl. Sol och Corona är milda öl som brukar fungera för de flesta, även fruktöl är en bra inkörsport. Damer brukar även gilla lite sötare mörkare öl, servera vaniljglass till och prata om att kaffe, choklad och vanilj är en bra smaksammansättning.
  Att lära gästerna att använda öl i mat är oxå ett framgångsrikt tillvägagångssätt, skaffa ett par bra recept och dela ut dessa på provningarna, mycket populärt…

  Annars kan man ju alltid dricka vin

  Mvh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: