Ängö kvartersbryggeri vill växa

17 Feb

Ängö kvartersbryggeri ligger vackert placerat i en gammal tunnbindarlokal i stadsdelen Ängö i Kalmar, nära Kalmarsund och med Ölandsbron i bakgrunden. Att bryggeriet har blivit en succé på den lokala marknaden är ingen hemlighet men många andra runt om i Sverige har också fått upp ögonen för Kalmarbrygderna. Vi kollade med grundaren Johan Håkansson om vad som händer just nu och vad planerna är framöver.

Ängö kvartersbryggeri i Kalmar.
Ängö kvartersbryggeri i Kalmar.

 

– Vi har just introducerat två nya ekologiska öl, Schlager & Bistra Årens Ängöl. I övrigt är det just nu en ganska lugn period med lite semester och reparationer i bryggeriet. Men i tankarna ligger också första mässan för året – Linköping Beer Expo – där vi ska vara med och träffa ölälskare

Vad är era ambitioner för 2013?

– Att öka volymerna ytterligare, främst på fatöl. Mest funderar vi på hur vi ska kunna växa ytterligare. Vi har ibland kapacitetsbrist vad det gäller jäs- och lagertankar, och dessutom ont om utrymme i lokalerna. Så vi måste hitta en bra lösning.

Hur upplever ni det svenska ölklimatet just nu? 

– Ölklimatet är bättre än någonsin, främst därför att de ”vanliga” ölkonsumenterna blir mer och mer intresserade av vad de dricker. Det verkar ju också dyka upp hur många bryggerier som helst just n och kanske blir utvecklingen att fler mikrobryggerier nischar in sig på särskilda öltyper eller speciella kundsegment. Vad det gäller de stora tillverkarna tror jag de kommer att vidga sitt sortiment, även om lågprisalternativen alltid kommer att utgöra en stor volym.

Var kommer ni befinna er i förhållande till den utvecklingen?

– Vi kommer fortsätta satsa på den lokala marknaden Kalmar/Öland, vilket kan ses som att vi är nischade, åtminstone geografiskt.

Vad är mest spännande i ölvärlden just nu?

– Oj, det är nog egentligen mångfalden och allt nytt som är mest spännande, i hela världen, och inte minst i Sverige, så det finns massor
med olika svar på den frågan. Men för att ta ett konkret exempel så tycker jag utvecklingen av Brygghus 19 i Karlshamn är spännande just nu. Det ska bli roligt att följa dem i framtiden!

Från BeerSweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: