Öppningen av Brewdog Bar i Stockholm närmar sig

26 Feb

Att Brewdog etablerar en bar i Stockholm är utan tvekan en av de större ölhändelserna i Sverige under 2013. Dag för dag närmar det sig invigning och vi slog oss ned med initiativtagaren Magnus Svensson för att höra hur det går. Och frågade så klart varför han ville starta den första Brewdog-baren utanför Storbritannien. 

Magnus Svensson på Brewdog Bar.

– Det spontana svaret är att jag ville följa mina passioner; entreprenörskap och fantastisk öl. Varför det blev just BrewDog känns som ödet –  det är ett varumärke jag brinner starkt för och har följt länge. Det var BrewDogs öl som mer eller mindre fick mig hooked på craft beer.

Vad kan vi som gäster vänta oss när ni öppnar?
– Våra gäster kan förvänta sig makalös öl till konkurrenskraftiga priser, både standardöl och specialöl från BrewDog och andra bryggerier kommer att kopplas på i rasande takt. Dessutom vill vi ha en god stämning bland vänner i den industriellt inredda lokalen och om du känner att magen kurrar lite så ska vi se till att du får något riktigt smarrigt att stilla hungern med, antingen genom barkäk på nedervåningen eller i vår matsal på övervåningen.
– Vi kommer också att köra Beer Schools, ölprovningar och liknande för att öka intresset och framförallt kunskapen om craft beer.

Vad hoppas du att ni uppnår med etableringen?
– Craft Beer-utbudet i Sverige är fantastiskt redan som det är, med riktigt duktiga distributörer, skribenter, ölbarer och eldsjälar som brinner för god öl. Vi vill dra vårt strå till stacken men samtidigt skapa något unikt med BrewDog Bar genom att göra saker och ting lite annorlunda och inte vara som alla andra. Det ska vara kul att komma till oss!

Du var på väg att börja jobba på Brewdogs bryggeri och nu startar du en Brewdog-bar – vad är det som gör Brewdog så speciellt för dig?
– Det var när jag provade BrewDogs öl Abstrakt:02 som är en limiterad öl i form av en Imperial Red Ale som jag insåg att jag beställt min sista stor stark. Kort därefter fick jag veta att en av grundarna till BrewDog, James Watt, skulle komma till Stockholm för en Beer Makers Dinner och jag bokade en plats direkt. James enorma passion för det han gjorde smittade av sig så fenomenalt mycket att jag mailade honom efteråt och efter ett par mail fram och tillbaka erbjöd han mig faktiskt ett jobb som passade den professionella bakgrund jag hade kombinerat med min nyvunna passion för öl. Tyvärr var jag tvungen att tacka nej men vi har haft sporadisk kontakt även efter detta. Det kanske var en slump att det var en BrewDog öl som totalt omvände mig, kanske inte…

Ni kommer att ha Brewdogs öl på baren men också en massa annat – vad är det för kriterier som ska uppfyllas för att ni ska ta in en öl?
– Vi kommer som sagt inte att vara som alla andra och vi vill erbjuda våra gäster en unik upplevelse. Det innebär att vi kommer att ha hela BrewDogs sortiment tillgängligt, men vi kommer noga välja ut vilka andra ölmärken och bryggerier som vi kommer att arbeta med. Alla kommer på ett eller annat sätt passa in i BrewDog Bars karaktär.

Ãr det några speciella ölbryggerier och producenter som du framförallt vill ha i utbudet?
– Absolut, det finns massor av bryggerier jag drömmer om på nätterna! Bryggerier som är svårtillgängliga men inte omöjliga att få fatt i. Dogfish Head brewery, Hill Farmstead, Three Floyds, The Kernel, Hair Of The Dog är några som ligger i toppen på önskelistan.

Vad tycker du om den svenska ölscenen i övrigt?
– Fullkomligt fenomenal! Sverige är en stor marknad för hantverksöl, vi köper till exempel mer importerad amerikansk hantverksöl än hela Storbritannien vilket säger en hel del om våra konsumtionsvanor. Vi är trötta på blaskig industrilager som man bara ska bli packad på, vi vill ha öl som smakar något, som smakar gott och ger en annan upplevelse än en stor stark som egentligen knappt smakar någonting alls.
– Jag tror att inom ett år eller två kan vi säkert se mer ölbarer i Sverige, det bubblar därute men det är inte helt enkelt att köra igång sin egen ölbar med alla tillstånd och liknande som behövs.

Hur mycket jobb är det med att starta en ny bar egentligen? Vad visste du inte om hur det är att starta en bar när du rullade igång det här?
– Jag hade aldrig någonsin klarat det här på egen hand. Mina två kompanjoner, Afram och George Haffo från restaurang Sorbon i Bromma, och jag, har arbetat nästan dygnet runt i flera månader nu med allt som krävs för att omvandla ett gammalt obemannat solarium på 2 våningar till BrewDog Bar. Tillstånd till förbannelse; bygglov, skyltlov, ventilationslösningar, rörmokeri, arkitektritningar, samordning av byggare, frakt av specialgods från Storbritannien, och hundra saker till. Men det är förmodligen det roligaste jag gjort i hela mitt liv!

Vad kommer du att känna den dagen som ni öppnar?
– I projektplanen jag gjort står det på öppningsdagen – ”Häll upp varsin öl och gråt en skvätt av lycka”. Det symboliserar nog våra känslor när det är dags!

Och till sist, när räknar ni med att öppna?
– Vi siktar stenhårt på att hålla planen att öppna i månadsskiftet mars/april, och det blir med största säkerhet mer april än mars. Håll utkik på vår Facebooksida för de senaste uppdateringarna!

Text: Joel Linderoth
Foto: Mikael Göransson

Publicerad på BeerSweden.

Läs mer: Oliver Twist och Taylor & Jones öppnar kombinerad öl- och korvbar

Läs mer: Här är de bästa ölställena i Köpenhamn – expertens tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: