Sundsvall har varit utan bryggeri sedan 90-talet men nu blir det ändring på det! Dick och Robert Dykes, far och son, har äntligen bestämt sig för att göra slag i saken och omvandla hobbybryggandet till kommersiellt bryggande och startar nu Red Dragon Brewery på Alnön utanför Sundsvall. Ett bryggeri som kommer att sätta kvaliteten och smakupplevelsen i första hand. Intressant så klart, det måste vi få veta mer om, så vi kollade med Dick och Robert Dykes vad det hela handlar om.
– Jag har pushat min far att starta ölbryggeri sedan jag var en grabb, berättar Robert Dykes. Jag minns när jag var liten för en 20-25 år sedan att vi brukade ha fullt med folk i garaget så fort en ny batch med öl var klar. Grannar på gatan kom över och åt brittiska salt- och vinäger-chips, kastade pil och pratade öl med farsan. Han var inte populär bland fruarna på gatan då deras män var borta timmar i sträck och luktande öl när de väl kom hem. Haha!
– Ja, det stämmer, fortsätter Dick Dykes. På den tiden var utbudet av ales i Sverige i princip icke-existerande så jag fick brygga all min öl själv. Men åter till frågan – det är de senaste två åren som vi gått från idéstadiet till att faktiskt aktualisera planerna på att starta bryggeriet. Vi gör inget förhastat utan har tagit vår tid att konkretisera våra mål och ambitioner med bryggeriet – att förmedla en smakupplevelse genom en traditionsenligt brittisk hantverksöl anpassad för den svenska smaken.
Vad är det för typ av bryggeri som ni bygger?
– Vi vill bygga ett bryggeri med hjärta, själ och mycket kärlek. Ambitionen är inte att tjäna pengar utan att förmedla vår passion i form av traditionsenligt brittisk hantverk. Vi har planerat för en årsproduktion på mindre än tio tusen liter under det första året. Vi tar det sakta, och växer organiskt och väljer våra leverantörer och partners med omsorg.
Vilken typ av öl tänker ni brygga?
– Vi kommer ha en hantverksmässig tillverkning av ales gjord på de allra bästa råvarorna och det ypperliga vatten från Alnön. Vi kommer initialt att ha en bas på fem ölsorter, från en ljus pale ale till en stout, men vi bestämde oss tidigt att vara extremt lyhörda för våra kunders önskemål och låter dem hjälpa oss i processen. Det är ett imponerande öl-community som börjar växa fram i Sverige, en utveckling som vi står bakom och vill bidra till.
Är ni inspirerade av någon särskild öltradition?
– Vi hämtar mycket inspiration i den traditionella engelska single infusion mash metoden. Något som vi är ganska stolta över, och som också är kärnan i vår verksamhet är användandet av modern styrteknik. Det är extremt viktigt för oss att på kontinuerlig basis kunna framställa högkvalitativa kvantiteter som sedan är skalbar om efterfrågan tar fart. I lite enklare, mer abstrakta ordalag hoppas vi kunna erbjuda ett närproducerat öl med fyllig smak anpassad efter den svenska gommen.
Är det några särskilda bryggerier som ni följer extra noga?
– Vi försöker följa alla bryggerier i Sverige och ser med stor glädje det växande intresset för hantverksöl som börjar växa fram. Vi hoppas att tillsammans med andra bryggerier ytterligare utveckla och utbilda svenska öldrickare kring alternativen till ”Stor Stark”. Vi hoppas och tror att den svenska klassikern ”Stor Stark” med lätthet kan bytas ut mot ett något mer spännande alternativ, gärna i samband med mat.
Hur är öl-klimatet i Sundsvall?
– Sundsvall har historiskt sett haft en imponerande öltradition, som tyvärr legal i dvala sedan 90-talet då Pripps valde att lägga ner sitt bryggeri i Sundsvall. Vi tycker dock man kan se en tydlig trend i att efterfrågan på lokalproducerade produkter, vare sig det är öl eller inte, ökar. Jag tror fler och fler inser att köpa lokalproducerat innebär att man även stöttar regionen, och det är definitivt något vi vill identifiera oss med och lyfta fram. Rent konkret kan vi även nämna att många vänner och bekanta redan har lagt beställning – innan de ens vet hur vår öl smakar! Förtroende glädjer oss och ger oss ytterligare bränsle för vår passion. Vi känner att folk i regionen är återigen redo för en lokalproducerad öl.
Vad har ni gjort tidigare – förutom att drömma om att starta ett bryggeri?
– Till utbildningen sett är Dick civilingenjör och Robert civilekonom. Vi är båda entreprenörer och har erfarenhet av att driva företag. Dick är den händige och har mer än 30 års erfarenhet av att brygga öl. Robert är vass på affärsutveckling och har en gedigen bakgrund inom restaurangbranschen vilket inte skadar i diskussionen med krögarna i regionen. Dick driver idag ett eget managementkonsultverkföretag inom företags- och organisationsutveckling, och Robert jobbar med affärsutveckling med fokus på Kina för Business Sweden, det som tidigare hette Exportrådet. Vi känner båda att det ska bli riktigt kul att nu brygga öl tillsammans – far och son. På fritiden har vi båda bryggt gott öl till glädje för vänner, bekanta, grannar och familj som alla pushat för att ta steget till att bli en mer kommersiell verksamhet. Det är fantastiskt roligt med det stöd vi fått från regionen.
Ni är placerade på Alnö i Sundsvall, kan ni förklara vad det är för område för oss som inte känner till staden?
– Alnön är en fantastiskt vacker ö i Bottenviken utanför Sundsvall, med en area på ungefär 68 km2 och en permanent befolkning på ca 8 100 innevånare. På sommaren stiger innevånarantalet till mer än 24 000 då Alnön anses vara något av ett sommarparadis – därav smeknamnet Norrlands Hawaii. Vi har fantastiska fina stränder och många Sundsvallsbor har sina sommarstugor på ön. Alnön ligger ungefär 10-15 minuter från Sundsvall med bil och man tar sig till ön via en 1 042 meter lång bro, som var den längsta bron i Sverige när det öppnades 1964. Alnön är en vulkanö och är historiskt känd för sina ångdrivna sågverk. Det skedde en kraftig befolkningsökning under andra hälften av 1800-talet då många nya sågverk etablerades på ön.
När hoppas ni kunna premiär-hälla er första öl?
– Vi hoppas kunna ha en färdig öl klar till juni, men det kommer givetvis vara en hel del provsmakningar innan såklart. Vi tror inte på att stressa fram en öl, utan fokuserar hellre på att smaken blir optimal.
Kommer ni vara med på några festivaler och mässor framöver?
– Vi håller på att se över vilka mässor och aktiviteter som vi bör vara med på. Vi planerar att första året ha regional fokus. Att kunna erbjuda något lokal producerat på orten vi lever i är något vi verkligen brinner för. Att våra vänner och bekanta stolt kan säga att den öl de dricker är tillverkad på orten skulle göra oss väldigt glada. Vi är ju väldigt sociala dessutom och älskar att träffa folk, så förhoppningsvis syns vi i vimlet på någon utav ölmässorna runtom Sverige!
Vad tycker ni om den svenska ölscenen i övrigt?
– Den svenska ölscenen i jämförelse med resten av Europa och USA är fortfarande i sin linda. Det finns såklart några tappra storproducenter som är verksamma i Sverige, de som slåss om ”Stor Stark”-drickarna, men vi vet redan att vi inte vill eller kommer kunna konkurrera med dem. Vi har dock sett att flera av de stora spelarna tvingats genomföra en rad smärtsamma omstruktureringar och kostnadsbesparing i första hand på grund av lågkonjunkturer. Samtidigt finns det ett växande intresse för importerad hantverksöl som ligger i en högre prisklass med tillhörande kvalité. Många av dessa “fine ales” kan med fördel kompletteras med svenska maträtter, vilket är kul! Det är precis den typen av öldrickare vi vänder oss till. Personer med ett gediget intresse för god öl, gärna i kombination med mat. Det är då vi tror att smakupplevelsen blir som allra bäst. Tittar man på statistiken visar det sig att intresset för mörkare och mer komplexa ölsorter växer mest. Det är med andra ord en spännande framtid vi har framför oss i Sverige. En framtid vi gärna vill ge vårt bidrag till!
Ser ni er framförallt som lokala eller kommer ni sikta på en större marknad?
– Vi kommer tillverka öl för att vi har en passion som vi vill förmedla – vår passion ligger i att förmedla en smakupplevelse! Vi är lyhörda och lyssnar på den lokala efterfrågan, och med vår produktionsnivå så är vi väldigt flexibla och anpassningsbara. Om intresset finns kommer vi självklart att öka vår produktion men här måste vi vara flexibla och inte tappa våra hårda krav på kvalitet. Vi låter smakupplevelsen styra och stå i fokus och växer förhoppningsvis organiskt därefter.
Kommer ni samarbeta med några särskilda krogar eller distributörer?
– Vi pratar med vissa utvalda restauranger i regionen till att börja med, och bestämde oss tidigt att välja våra partners med omsorg, vi vill samarbeta med de som identifierar sig med vår passion. Vi ser synergier i att kunna erbjuda våra restauranger en öl som fungerar som ett spännande komplement till en specifik rätt. Det är då smakupplevelsen blir som bäst tror vi.
Om man tittar ett år framåt, vad har hänt då i Red Dragon Brewery’s utveckling?
– Om ett år så har vi etablerat oss som ett kommersiellt gångbart företag med våra produkter på Systembolaget, lokala restauranger, hotell och pubar i regionen. Vårt produktutbud utökas till ett 10-tal produkter och vi lyfter blicken och tittar på hela den svenska marknaden, inte bara regionalt.
Varför heter ni Red Dragon Brewery?
– Det har funnits flera tecken på att namnet ska vara Red Dragon Brewery. Sundsvalls stadssymbol och emblem är en röd drake. Den röda draken är omtyckt i regionen och tros vara den vänliga väktaren av staden Sundsvall och omgivande kommun. Vi har även familjeband från Wales, och den walesiska flaggan har en röd drake på sig. Det finns många fler anledningar, men de som nämns ovan är de viktigaste influenser. Det kan även nämnas att vi, efter lång och gedigen planering, fattade beslutet att starta bryggeriet ifjol, vilket ironiskt sammanföll med Drakens År enligt den kinesiska månkalendern.
Till sist, vilken öl dricker du helst just nu?
– Vi är båda svaga för India Pale Ales eller Steam Beer med inslag av havre. Vi testade även Jämtland bryggeris öl Steamer häromdagen – den var kanongod!
Text: Joel Linderoth
Foto: Red Dragon Brewery
Läs mer: Kallholmens maltbryggeri fördubblar produktionen under 2013
Läs mer: Svensk bryggare gör succé i Storbritannien
Kommentera