Är alkoholfritt fritt från alkohol?

29 Okt

Svenska Dagbladet har idag en intressant artikel om de alkoholfria dryckerna på Systembolaget. I artikeln tar de upp de produkter som bolaget säljer som alkoholfria och visar att många av dem är inte alls fria från alkohol. Nyktra alkoholister som dricker av produkten riskerar att sätta igång hjärnans belöningssystem kopplad till alkoholen och de riskerar då att få ett återfall.

”Av totalt 42 ”alkoholfria” öl- och vinsorter som det statliga företaget säljer under dekalen Alkoholfritt innehåller 25 av flaskorna halvprocentig dos alkohol. Systembolaget har på eget initiativ valt att sätta den tillåtna gränsen till 0,5 procent.” skriver Svd.se.

Flera personer i artikeln vittnar om att alkoholen, även i så små doser som i de ”alkoholfria”  dryckerna riskerar att skapa återfall i sjukdomen och att beteckningen är livsfarlig för beroende människor.

Systembolagets kategorichef  Märta Kuylenstierna säger till tidningen apropå riskerna med att dricka alkoholfritt för en nykter alkoholist. ”Det verkar vara individuellt, men för säkerhets skull är vi noga med att påpeka att även de alkoholfria produkterna kan innehålla alkohol. Men sedan lägger vi också ett visst ansvar på köparen av produkterna. ”

Väldigt intressant på många sätt. Att alkohol kan vara en extremt farlig dryck känner vi till men inte att även de alkoholfria var det på ett så här tydligt sätt.

Läs mer: Hur smakar chilipepparöl från Helsingborgs Bryggeri?

Läs mer: Vinn resa till London med Fuller’s

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: