Den förste mars kommer det riktigt många fina öl till bolaget. Några av dem kommer dessutom i en så kallad fast lansering vilket innebär att om de säljer bra så kommer de få finnas kvar. Och många av dem kommer garanterat finnas kvar länge – det är riktigt bra öl det handlar om.
- Oude Kriek Boon.
10 stycken ligger i den fasta lanseringen – här är alla med smaknoter och beskrivningar. Bäst först – 2 av de 10 får högsta betyg enligt mig. 4 får en fyra i betyg…..
Dale’s Pale Ale (1502) Oskar Blues Brewery, USA, 6,5 %, 35,5 cl 23,90 kronor
Modus Hoperandi från Ska Brewing i USA säljer som bara den på bolaget om jag inte är helt ute och cyklar. Den får nu konkurrens av Oskar Blues Dale´s Pale Ale som kommer att slåss om samma målgrupp, med tanke på ölutvecklingen så kommer båda att vinna! Oskar Blues är alltså bryggeriet som var först med att burktappa hantverksöl och Dale´s Pale Ale kan nog sägas vara en av de viktigaste ölen i inte bara bryggeriets historia utan även i den amerikanske moderna bryggarhistorien. Så det här är en given succé – inget snack om saken.
Färgen är orangebrun. Frisk, humletät doft med lätt karamell och päron. Intensiv, fyllig smak med fina nyanser i den exotiska frukten – bra uppbyggd med dova maltiga toner i botten och rena, raka fruktiga drag på smaktoppen. Avslutar i fyllig beska med lång eftersmak. Jäklars, det här var efterlängtat!
5 av 5 i betyg
Oude Kriek Boon (2011) Brouwerij Boon, Belgien, 37,5 cl 49,90 kronor
Är bryggaren Frank Boon en legend i ölkretsar? Ja, det kan man säga. Hans Brouwereij Boon har sedan 1975 varit med och lyft den traditionella belgiska ölen till sitt nuvarande högsäte och man fortsätter gära det på ett fantastiskt sätt. Som här, en kriek som får en tillsats av riktiga körsbär som sätter igång en andra jäsning i faten. Ytterligare en jäsning i flaskan och en rekommenderad flasklagring på minst 2 år ger det här resultatet. Intensivt bärigt och syrligt i första smaken och sedan en riklig, nästan vinös avslutning.
Mörkröd, intensiv färg. Syrlig, rödfruktig doft. Frisk, syrlig med lite kärv kärnbeskelik smak, röda vinbär och lätt päron-touch. Eftersmaken fortfarande lite syrlig med övergång till portvinsliknande eftersmak. Fortfarande lite, lite enkel men med fantastisk utvecklingspotential.
5 av 5 i betyg
Spaten Optimator Doppelbock (1596) Spaten-Franziskaner-Bräu, Tyskland, 7,6 %, 50 cl, 24,90 kronor
På något sätt kan man räkna Spatens historia till så långt tillbaka som 1300-talet och det är imponerande. På alla sätt. Tyvärr kan man inte jämställa lång historia med bra öl men i det här fallet funkar det faktiskt. Bara namnet – Optimator Doppelbock (!) får en att inse att detta är en fyllig, maltsöt brygd och det stämmer ju – det är precis vad det är. Och den är härlig.
Brunröd färg. Söt och fyllig doft. Smaken fyllig med fin kolsyra och honungssötma. Farinsocker och plommon men väldigt fint balanserad och trevligt komponerad. Lätt alkoholstick. Avslutar sött och maltigt. “Lass dir raten, trinke Spaten” säger sloganen. Jag kan bara hålla med.
4 av 5 i betyg
- Epic Armageddon IPA.
Lagunitas New Dogtown Pale Ale (1697) Lagunitas Brewing Company, USA, 5,9 %, 35,5 cl, 20,90 kronor
Sedan 1993 brygger kaliforniska Lagunitas sina personliga öl och de har konstant hållt sig bland de större i den amerikanska hantverksbryggar-ligan. Och Kalifornien, förresten, snart brygger de öl även i Chicago – trenden att brygga på fler ställen har nått även dem. Den här, New Dogtown Pale Ale, uppkom när bryggeriet satsade på att tolka Frank Zappas skivor i form av öl. Jo, det är sant! Då bryggde man ölen Kill Ugly Radio, blandade resultatet med deras Dogtown Pale Ale och det blev så bra så man hade fått en ny öl – New Dogtown Pale Ale. Och den är njutbar även om man inte insett Zappas storhet…
Gulorange färg. Fruktig, aprikosig doft med lite päronbanansötma. Lite kantigt, rått första smakintryck som följs av väldig fyllighet och bra frukt. Tjock, stor smak med fint inbyggd beska i avslutningen. Japp, den tar vi. Också!
4 av 5 i betyg
Epic Armageddon IPA (1523) Epic Brewing, Nya Zeeland, 6,7 %, 33 cl, 22,90 kronor
Du har hört uttrycket “epic!” så klart. Används ofta med starkt eftertryck när någon är med om något fantastiskt och har de senaste åren fått spridning i alla möjliga (yngre) kulturer. Och nu kan du också säga det! It’s epic! Och syfta på det nya zeeländska bryggeriet med just detta namn. Som gör bra öl som då kan sägas vara…. Epic!
Bryggeriets slogan för just denna öl är – “The answer to everything” – och det kanske det är. En fullkroppad IPA med Cascade, Centennial, Columbus och Simcoe som sedan lagras på ekfat i 3 månader och sedan blandas med olagrad IPA – det är Armageddon det. En jäkla laddning i fin balans när den är som bäst.
Orange färg med bruna stick. Fyllig men något rå, lätt metallisk förstasmak, följs av en lätt träighet blandad med citrusfrukt som övergår i en rak, ren, snygg beska utan några sidospår – klockren i humligheten.
4 av 5 i betyg
- Thornbridge Jaipur India Pale Ale.
Thornbridge Jaipur India Pale Ale (1626 ) Thornbridge Brewery, Storbritannien, 5,9 %, 50 cl, 27,90 kronor
Traditionellt med en modern vinkel? Så kanske man i generella termer kan karakterisera 2005-födda brittiska bryggeriet Thornbridge. Idag har bryggeriet två bryggerier och de har nyligen bryggt tillsammans med bryggar-pionjärerna Sierra Nevada – en ära som inte tillåts vem som helst så klart. Kvalitet söker kvalitet! Som i den här IPA:n med tydlig brittisk härkomst men med amerikansk inblandning i form av humle.
Gul färg. Maltig, ganska djup doft. Frisk, ganska maltig smak med tydligt sågat trä-inslag, gräs och söta frukter. Inte så humlekickande utan med (i relativa termer så klart) beskedlig beska i avslut. Väldigt, väldigt fin!
4 av 5 i betyg
Sigtuna East River Lager (1438 ) Sigtuna Brygghus, 5,2 %, 33 cl, 15,90 kronor
Så är den här, den första hantverksbryggda svenska ölen som tar plats i en burk. Helt i linje med den amerikanska trenden och till många hantverksölsälskares oförbehållsamma glädje. Ölen har funnits redan men hur den smakar i burk, det vet vi inte förrän nu.
Färgen är gulorange och doften är humletät och något dov. Humletydlig första smak med en konkret maltbotten som kanske är lite väl tunn? Ganska hård kolsyra med fina fruktiga undertoner – citrus dominerande. Lite kärv eftersmak med lätt, lätt metalliskt genomslag.
Jo, den här kommer bli en sommarsuccé – inte tu tal om annat. Men jag tycker den har varit bättre förr även om jag inte vet om den har ändrat recept. Bra men inte fullt så bra som jag hoppades.
3 av 5 i betyg
Jenlain Blonde 5 (1564), Brasserie Duyck, Frankrike, 5 %, 25 cl, 9,90 kronor
Precis söder om den belgiska gränsen ligger detta franska bryggeri, Brasserie Duyck, som ger sina öl namn efter byn där bryggeriet ligger – Jenlain. De gör normalt ganska tillgängliga öl och har haft sin bryggarverksamhet igång i över 100 år. Den här, Jenlain Blonde, brygger man sedan mitten av 2000-talet och den har kommit att bli en publikfavorit för bryggeriet. Den har en jjust gul färg. Sötsyrlig doft med lätta, flyktiga maltdrag. En frisk grundton med svaga metallkänningar, lätt maltighet och friskt avslut med en antydd efterbeska. Ingen stor öl men verkligen inget fel på den.
2 av 5 i betyg
- Jenlain Blonde 5.
Zatec Gluten Free Beer (1550 ) Zatecky Pivovar, Tjeckien, 4,5 %, 33 cl, 16,90 kronor
Tjeckiskt öl är tjeckiskt öl – eller? De senaste åren har även den tjeckiska ölproduktionen tagit intryck av de amerikanska trenderna och man har snart upp mot 150 små mikrobryggerier i landet – Zatec är dock inte ett av dem. Grundat i slutet av 1700-talet har man en 200-årig historia att luta sig mot och när man som här gör en glutenfri variant av sin tjeckiska bryggarhistoria så blir det ganska bra. Även om ölen inte har så mycket karaktär vilket jag tror beror på avsaknaden av gluten. Eller?
Ljust gul färg. Söt, lätt och lite örtig kryddig doft. Maltsöt, ganska fyllig och på gränsen till smör i smaken med lite grästoner i avslut. Näst intill obefintlig beska. Inte någon stor personlighet men tämligen oklanderlig.
2 av 5 i betyg
Carlsberg Export (1409), Carlsberg Sverige, 5 %, 33 cl, 12,50 kronor
Carlsberg behöver ingen större presentation, det är storsäljarproducenten i Sverige och fjärde största bryggerikoncern i världen och de har sin svenska verksamhet i Falkenberg. Denna öl finns redan på Systembolaget men det nya är att den här levereras i en lite smalare burk som ska vara intressant för vissa kunder… Sleek can är namnet. Eller slim can?
Färgen är ljust gul. Doften påtagligt oren, fuktigt halmdoftande, lite unken. Söt, fadd smak med en kärv, lätt efterbeska. Nu dricker jag inte Carlsberg Export alltför ofta men just den här var riktigt illa, kan det ha varit fel på den?
1 av 5 i betyg
Från BeerSweden.
Läs mer: Här hittar du alla våra recensioner
Läs mer: Nyheter om bryggerierna? Här är de!
Kommentera