Lokal öl i Stockholms skärgård – Värmdö bryggeri

23 Feb

Ett nytt bryggeri några mil utanför Stockholm, ett bryggeri som bygger vidare på ett mat- och dryckkluster på Ingarö i den stockholmska skärgården. Ett bryggeri där grundarna lika gärna kunde ha startat en importfirma om man ska ta dem på allvar. Det handlar om Värmdö bryggeri som debuterade på Systembolaget för några veckor sedan. Vi har varit där och besökt dem.

Andra gången jag pratar med en av grundarna till Värmdö bryggeri så berättar han att de inte alls hade någon koll på att ölscenen var på väg att utvecklas till det som den är idag. Joakim Tillman, så heter han, säger att det kunde blivit nästan vad som helst.
Visst, tänker jag, och tänker att den utvecklingen måste man varit blind för att se….

Stefan Slätt och Joakim Tillman på Värmdö bryggeri.

När jag senare träffar Joakim Tillman och Stefan Slätt, hans kollega, så inser jag att de faktiskt menar allvar – de hade ingen aning om att det var en mindre ölrevolution på gång när de bestämde sig för att starta ett bryggeri – de bara satte igång.

– Det kunde ha blivit en importfirma eller ett kafé eller nästan vad som helst – vi ville bara göra något tillsammans. Men så hittade jag ett gammalt bryggverk som var till salu och även om vi inte köpte just det så var det där som tanken föddes.Vi skulle starta ett bryggeri, berättar Joakim Tillman där vi står i den stora nybyggda bryggerilokalen på Ingarö väster om Stockholm.

För att komma dit har jag åkt en röd buss från ett februari-kallt Slussen, en buss som slingrat sig på mindre och mindre vägar ut i skärgården. Hoppat av bussen, gått förbi en vit herrgård omgiven av fält och åkrar, sett en stor skylt med texten bryggeri, passerat en rapsoljeproduktion och ett musteri och öppnat en dörr in till ett skinande nytt bryggeri. 20 minuter från Stockholms centrum så är man faktiskt ute på landet.

Joakim Tillman och Stefan Slätt är båda 37 år och de har känt varandra sedan…. 37 år! Ja, deras föräldrar kände varandra och därför har de mer eller mindre hängt ihop under hela sitt liv och de senaste 10 åren har de dessutom bott i närheten av varandra på Värmdö. Så det var väl självklart att de skulle starta ett bryggeri…. eller?

– Även om just bryggeriet tillkom lite av en slump så har vi satsat stenhårt på det här projektet. När vi väl hade bestämt oss fanns det ingen återvändo. Vi köpte bok på bok på bok och läste allt om hur man brygger öl. Efter ett tag började vi förstå hur det hänger ihop och då började vi leta efter ett bryggverk. Så enkelt var det. Eller svårt….., berättar Stefan Slätt och Joakim Tillman.

Flaskor på Värmdö bryggeri.

Ganska snart hittade Joakim och Stefan flera bryggverksleverantörer i Kina. Eftersom det fanns så många olika så bad de om referenser och då hittade de Mikael Engström från Dugges på en av referenslistorna. De kontaktade honom och frågade om de fick komma och titta på hans bryggeri och det fick de.

– Vi kom dit och berättade vad vi skulle göra och han sa på sin härliga göteborgska – “det är väl inte så svårt, ni ska ju bara brygga öl!”. Det har vi haft som ledord de dagar det varit tufft.”Vi ska ju bara brygga öl”, härmar Tillman på göteborgska….

Och tufft har det varit. Även om de tuffa stunderna verkar vara helt bortblåsta när jag visas runt i bryggeriet – entusiasmen är mer än hög!

På plats i Kina hade de med sig en tekniskt kunnig person som kunde guida dem rätt – “utan det hade det inte gått”. Hemma i Sverige hittade de rätt plats för bryggeriet “ vi hyr en specialbyggd lokal av Säby säteri” och dessutom personer som kunde bygga upp bryggeriet på plats. Förutom den egna arbetsinsatsen förstås….

– Vi jobbar 30-40 timmar per vecka med det här, skrattar Joakim Tillman. Förutom våra heltidsjobb då. Och tiden med våra familjer….. Och jag håller på med multisport också – springer maraton och kör Ironman och sådant…..

Jag ställer frågan när jag träffar dem…. hur mår de? Varför gör de det här? Hur mår två i yrket framgångsrika personer, två i familjelivet framgångsrika personer när man bestämmer sig för att satsa allt vad man äger för att starta något så osäkert som ett bryggeri? Vad fan håller de på med helt enkelt?

– Vi skulle aldrig göra detta om inte våra familjer var med på planerna, berättar de samstämt. Det är en förutsättning – annars skulle vi aldrig satsa så hårt. Och alla delar i familjen står bakom oss i det vi gör.

Joakim berättar också att från det att han hämtar sin 3-åring på förskolan på eftermiddagen till det att 3-åringen har somnat så finns det inget annat än umgänget med honom. Det går i första hand.

– Sedan, när han somnat så kan jag jobba med marknadsföring och ta kontakt med kunder, planera och bygga på hemsidan. Det hjälper att jag har en hustru som tränar mycket – hon har träningen och jag har bryggeriet….

Full fart i bryggeriet.

Joakim Tillman berättar att de har planer på att inreda ett barnrum i bryggeriet där deras barn kan vara om Joakim och Stefan behöver fixa något i bryggerilokalen. Strategiskt placerad står det också en dator och det är inte bara bryggarna själva som använder den – mer än ett barn har suttit och spelat på den medan tvättning eller flasktappning har pågått i bryggeriet.

Säby säteri ligger på Ingarö i den stockholmska skärgården. Själva säteriet drivs bland annat som ett hotell och konferensanläggning och de båda verksamheterna berikar varandra, redan har bryggeriet haft flera besök från konferensgäster som fått smaka på bryggeriets öl. Och mer ska det bli.

– På övervåningen kommer vi ha ett stort provningsrum och dessutom möjlighet att laga mat i ett fullt utrustat kök. Tanken är att vi på sikt ska kunna anordna middagar och provningar och ha kalas däruppe, berättar Joakim Tillman. Än så länge är det inte klart men det ska bli klart under våren.

Gensvaret från de lokala kunderna har varit gott och redan finns ölet på ett antal krogar i kommunen. Joakim har hand om marknadsföringen och berättar att det är många krogar som är intresserade av att ha deras öl på öllistan och att det lär bli fler under sommaren.

– Kommunen har omkring 30 000 invånare men på sommaren trefaldigas det nästan. Vi hoppas så klart att många av kommunens invånare ska gilla det lokala ölet och sedan hoppas vi att sommargästerna ska gilla det också. Då får vi en större kundkrets helt enkelt.

Och ambitionen är högt satt även vad det gäller framtiden.

India Pale Ale från Värmdö bryggeri.

– Först ska vi göra bra öl, vi är på god väg och det är intressant att höra vad våra kunder tycker. Vi vill verkligen veta vad de tycker och vi är inte riktigt nöjda ännu, vi har redan bestämt oss för att ändra några saker i kommande bryggningar. Sedan hoppas vi på sikt kunna försörja oss på det här men det kommer nog ta ett tag…..

Vad är det som driver er?

– Vi ville göra något tillsammans och det blev ett bryggeri. Nu har vi etablerat oss på ett fantastiskt ställe och fått en bra respons från många olika intressenter så nu är det bara att köra på. Vi hoppas så klart att våra två första öl ska hitta många nöjda kunder och sedan ska vi börja göra fler varianter av öl. Vi har redan en sommarlager på gång och många fler idéer…..

Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Från BeerSweden.

Läs mer: Så här smakar Värmdö bryggeris två första öl

Läs mer: Oliver Twist startar öl- och korvbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: