Åbro Påsköl 2012 Special edition

1 Apr
Åbro Påsköl 2012.

Åbro Påsköl 2012.

Hur göra om man som stort bryggeri vill göra små öl? Alltså öl som är mer av hantverkskaraktär än volymöl? Man kan likt Åbro skapa en serie som man kallar Special edition och signalera att man satsar lite extra på råvaror och etikett. Men gör man det? Och hur är resultatet?

Den senaste tiden har jag haft förmånen att testa ett antal påsköl och de har varit speciella – Pumpviken Påsköl – klassiska och tillåtande – Nils Oscar Kalaspåsköl – och fruktiga och brittiska – Jämtlands Påsköl. Nu kommer Åbros variant och den är… folklig och allmän. Vafalls? Säger du? Kanske…

Folklig och allmän på så sätt att den lever upp till vad en påsköl ska vara i folkets ögon, mun och gom. De flesta förväntar sig en mörkbrun brygd med rostade toner och lite lätt syrliga, kaffeantydande, törstsläckande stråk och Åbros påsköl är just det. Den är dessutom ganska tunn om man jämför med till exempel Nils Oscars variant och allt annat än komplex – till skillnad från Jämtlands fruktiga lager-på-lager-variant.

Ställer du fram en Åbro Påsköl Special Edition på påskbordet så kommer dina middagskumpaner kolla på den snygga etiketten, glädjas åt den traditionella smaken, njuta av den goda törstsläckarförmågan som behövs till den traditionellt salta maten och de kommer inte att kunna klaga på att du gjort ett felaktigt val. Men de kommer inte att kunna hylla dig heller och de kommer inte att om 6 år kunna säga; ”ah, det var ju då som vi drack…..”. Är det det som du är ute efter så ska du välja en annan påskpartner.

Åbro Påsköl 2012 kostar 14 kronor för 50 cl, alkoholhalten är 5,7 % och ölen är helt okej. Varken mer eller mindre.

Åbro Påsköl 2012 kapsyl.

Åbro Påsköl 2012 kapsyl.

Två saker till;

1) Malten är svartmalt och pilsnermalt. Humlen är Perle, Spalt select och Taurus. För den som vill veta.

2)”Special Edition” ja, tillsammans med denna påsköl testar jag en Åbro Påsköl från förra året som jag sparat och har som referens. Bäst-före-märkningen säger mars 2012 men det är inga problem med kvaliteteten, kolsyran har tappat sting och smaken är påtagligt neddämpad såklart men den är fullt drickbar. Och smakar väldigt likt årets påsköl. Så hur mycket ”Special Edition” är det egentligen? Är det bara en marknadsföringsgrej eller finns det påtagliga skillnader jämfört med förra året?

Ja, så här skrev Åbro förra året när de presenterade påskölen då: ”Åbros nyhet Bryggmästarens Påsköl är ett smakrikt helmaltsöl med angenäm beska och hög kvalitet. Det är bryggt med vatten från egen källa, svartmalt, pilsnermalt samt exklusiva humlesorter som Perle, Spalt select och Taurus.” Låter misstänkt likt årets variant om du frågar mig. Kanske  är ”Special Edition” bara ett PR-tillägg? Eller?

Åbro Påsköl 2011.

Åbro Påsköl 2011.

Fler ölrecensioner?

Fler påsköl?

Åbro Påsköl 2012 och 2011.

Åbro Påsköl 2012 och 2011.

 

Ett svar till “Åbro Påsköl 2012 Special edition”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ölrecensioner på Alltommat.se « yourlocalguru - april 9, 2012

    […] Åbro Påsköl 2012 Special Edition […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: