Historien om Sveriges viktigaste bryggeri

18 Sep
Allt utom en stor stark av Joakim Bröms.

Allt utom en stor stark av Joakim Bröms.

Bra, då har man släppt tanken för ett tag framöver. Ja, tanken på att starta ett bryggeri alltså. Boken om historien bakom Nynäshamns Ångbryggeri – Allt utom en stor stark – botar den romantiska delen av ölbryggandet med en stark dos realitet – det är så här det är. På riktigt.

Ständigt jobb. Utan lön.
Tekniska problem. Som ska lösas.
Flaskhalsar. Som ska överbryggas.

Ja, det är förvånande om någon har drömmen om ett eget bryggeri kvar efter att ha läst boken. Men är man intresserad av svensk ölbransch så ska man definitivt slå till och läsa den för här är det modern ölhistoria på varje sida. Det handlar om ett pojkgäng som slår till och bildar en ölklubb. Eller…. ja, rättare sagt – en bärsklubb. Hagges bärsklubb. Hur pojkgänget startar pub, hur delar av pojkgänget startar ett bryggeri och hur bryggeriet växer och växer och växer. Mot alla odds ska sägas.

“Historien om Nynäshamns Ångbryggeri är full av episoder då de tar saker och ting i egna händer. I stället för att förlita sig på experter, konsulter eller färdiga instruktioner, läser de på, slår i tabeller, experimenterar och hittar sina egna lösningar. I princip gäller detta förfarande för alla aspekter av verksamheten.” 

För är det inte problem med flask-tappningen (manuell), så är det problem med bankens förståelse för verksamheten eller kommunens ovilja att se det som en riktig verksamhet eller kompetenta konsulters förmåga att peppra räkningarna.

Som tur är verkar kärntruppen ha en kompetensbas som är näst intill perfekt. En rörtrollkarl, ett bryggargeni, en alltiallo och lite annat folk runt omkring. Som en bekant som kör ned en truck några kilometer varje gång det ska levereras flaskor. Det är vänner det!

Författaren av boken, Joakim Bröms, har koll på historien och koll på ölen och låter berättelsen svänga och kränga från ett ölfattigt 80-tal till ett öl-rikt 2000-tal. Med bilder och berättelser som ledsagare vilket gör att igenkänningsnivån blir större och tydligare, den här historien har jag varit med om fast på stort avstånd. Precis som många andra så var smaken av Bedarö Bitter den som fick mig att ana att det fanns en annan ölvärld, frågan är om inte den ölen har betytt mer för Sveriges ölvärld än någon annan?

Och boken “Allt utom en stor stark” kommer att få fler vänner till Nynäshamns Ångbryggeri, det är nämligen en sympatisk, välskriven och underhållande historia om en liten nisch i vår företagsvärld som berör väldigt många. Den är en rejäl neddykning i ett litet projekt som blir ett stort projekt som blir ett ännu större projekt och som idag sysselsätter omkring 15 personer.

Nyheter för ölnörden? Nej, inte mer än lite kuriosa.
Spännande för den vanliga öldrickaren? Definitivt. Har man läst boken så kommer man garanterat närma sig en Nynäshamns-märkt kran på krogen med lite större vördnad.
En milstolpe i svensk litteratur? Nej, inte på samma sätt som bryggeriet är det. Så klart. Men det är en klart läsvärd historia och en bra början till liknande projekt kopplat till andra bryggerier. Och en bra början till en grundligare historia om både bryggeriet och den svenska bryggarhistorien. Här finns så många intressanta och spännande händelser så efterfrågan torde finnas.
En bra presentbok? Definitivt.

Boken är skriven på uppdrag av Nynäshamns Ångbryggeri och den finns att köpa i bokhandlar i Nynäshamn, på Nynäshamns Ångbryggeris sajt och på vissa pubar.

Allt utom en stor stark av Joakim Bröms.

Allt utom en stor stark av Joakim Bröms.

Allt utom en stor stark - boken om Nynäshamns Ångbryggeri.

Allt utom en stor stark - boken om Nynäshamns Ångbryggeri.

 Läs mer: Här hittar du mer om Nynäshamns Ångbryggeri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: